S-a intamplat la 18 octombrie 1918, 18/31: Apare proclamatia Catre natiunea romana , in care se aduce la cunostinta opiniei publice constituirea Consiliului National Roman Central, ca unic for de conducere a romanilor transilvaneni (Consiliul se va ocupa de pregatirea Marii Adunari Nationale de la Alba Iulia de la 1.

XII.1918). La 29 septembrie/12 octombrie, s-a []The post S-a intamplat la 18 octombrie 1918, 18/31 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat la 18 octombrie 1918, 18/31 was first posted on octombrie 18, 2020 at 4:46 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat la 18 octombrie 1918, 18/31: Apare proclamatia Catre natiunea romana , in care se aduce la cunostinta opiniei publice constituirea Consiliului National Roman Central, ca unic for de conducere a romanilor transilvaneni (Consiliul se va ocupa de pregatirea Marii Adunari Nationale de la Alba Iulia de la 1.

XII.1918). La 29 septembrie/12 octombrie, s-a intrunit in sedinta, la Oradea, in casa avocatului Aurel Lazar, Comitetul Executiv al Partidului National Roman din Transilvania, cu participarea conducatorilor PNR care nu erau inchisi sau nu se gaseau pe front, respectiv, Teodor Mihali, presedintele Comitetului Executiv al PNR, Vasile Goldis, tefan Cicio-Pop, Ioan Suciu, Aurel Vlad, Alexandru Vaida-Voevod, Aurel Lazar si Ioan Ciordas, membri ai Comitetului Executiv. Dupa lungi discutii, Comitetul Executiv al PNR a adoptat o declaratie redactata de Vasile Goldis omul condeiului, stilizatorul impecabil de comunicate, cugetatorul politic de mare talent , care urma sa fie expusa in parlamentul de la Budapesta. Proclamatia prevedea: Pe temeiul dreptului firesc ca fiecare natiune poate dispune si hotari singura asupra sortii ei, natiunea romana doreste sa faca acum uz de acest drept si pretinde in consecinta pentru ea dreptul ca, libera de orice inriurire straina, sa hotarasca singura asezarea ei printre natiunile libere . In continuare, proclamatia arata ca organul national al natiunii romane nu recunoaste indreptatirea parlamentului si a guvernului unguresc sa se considere ca reprezentant al ei, ca sa poata reprezenta la congresul general de pace interesele natiunii romane. Toate deciziile ce s-ar lua fara aprobarea ei sunt nule si fara valoare . In incheierea declaratiei se stipula: Natiunea romana asteapta si pretinde, dupa multe suferinte de veacuri, afirmarea si valorizarea drepturilor ei nestramutate si inalienabile la deplina viata nationala . Declaratia formulata in sedinta Comitetului Executiv al PNR din 29 septembrie/12 octombrie 1918 a fost, asa cum se arata intr-un manifest ulterior semnat de Teodor Mihali, rezultatul hotararii unanime a conducerii Partidului National Roman si primita si din partea organizatiei romane a Partidului Social-Democrat din Ungaria si Transilvania . Ea a stat de fapt la baza intregului proces de lupta a romanilor din Transilvania pana la Adunarea Nationala de la Alba-Iulia.

Totodata, era subliniata necesitatea convocarii unei adunari nationale, care sa delege organele abilitate sa trateze si sa hotarasca in treburi care se refera la situatia politica a natiunii romane . De asemenea, se cerea afirmarea si valorificarea drepturilor ei, nestramutate si inalienabile, la deplina...