26 octombrie Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de mir. Pe 26 octombrie, crestinii ortodocsi il sarbatoresc pe Sfantul Mucenic Dimitrie, izvorator de mir si mare facator de minuni. Sfantul Mare Mucenic Dimitrie a fost un martir crestin, sfant militar din veacul al III-lea care a trait in vremea imparatilor Maximian si Diocletian in cetatea []The post 26 octombrie Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de mir appeared first on Jurnal Spiritual.26 octombrie Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de mir was first posted on octombrie 26, 2020 at 12:41 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.com26 octombrie Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de mir. Pe 26 octombrie, crestinii ortodocsi il sarbatoresc pe Sfantul Mucenic Dimitrie, izvorator de mir si mare facator de minuni. Sfantul Mare Mucenic Dimitrie a fost un martir crestin, sfant militar din veacul al III-lea care a trait in vremea imparatilor Maximian si Diocletian in cetatea Tesalonic. A fost martirizat pe la anul 306. Acesta este considerat in traditia populara, ocrotitorul gospodariilor si a caminului familial. Traditia populara spune ca de Sfantul Dumitru, caldura intra in pamant , iar gerul incepe sa-si faca simtita prezenta. Daca Sfantul Gheorghe incuie iarna si infrunzeste intreaga natura, Dumitru desfrunzeste codrul si usuca toate plantele. Hagiografia traditionala spune ca Sfantul Dumitru a fost diacon la Tessalonic, martirizat cu lancea, in timpul prigoanei anticrestine sub conducerea imparatului Diocletian, sau poate in timpul imparatului Galerius.

Alte izvoare ne spun ca Sfantul Dumitru era un nobil, ofiter, proconsul al Ahaiei. Ca urmare a faptului ca l-a marturisit pe Iisus Hristos, a fost ucis cu lancea la Tessalonic. Cruciatii din Evul Mediu l-au adoptat, ca si pe Sfantul Gheorghe, drept patron al lor. Parintii l-au botezat in taina si l-au crescut in credinta crestina, pe ascuns, de teama marilor prigoniri pornite de imparatii pagani impotriva crestinilor. Cu educatia parintilor si harul primit de la Dumnezeu, Dimitrie a propovaduit credinta, i-a ajutat pe oameni, iar la moartea parintilor sai si-a impartit averea saracilor, a oferit adapost orfanilor si vaduvelor.

Faptele sale au ajuns la urechile imparatului Maximian, care a ordonat schingiuirea si aruncarea lui intr-o temnita adanca si intunecoasa unde, dupa alte fapte bune si binecuvantari a fost strapuns de sulitele soldatilor la 26 octombrie, anul 303. Dupa 10 ani (in 313), cand cultul crestin a fost proclamat religie de stat de catre imparatul Constantin cel Mare, pe mormantul Sfantului Dimitrie, crestinii au inaltat o biserica in care Sfantul a facut multe minuni, ajutand si vindecand pe cei care veneau sa se roage. Marele Mucenic Dimitrie este venerat ca fiind unul dintre cei mai mari sfinti militari . La scurt timp dupa moartea sa, mai exact dupa ce Sf. imparat Constantin cel Mare a acordat libertate crestinismului pe intreg cuprinsul Imperiului Roman, la Salonic a fost ridicata o bazilica chiar deasupra mormantului sau. Aceasta bazilica a devenit un mare centru de pelerinaj. Dupa cucerirea otomana (in 1430), bazilica a fost transformata in moschee. A redevenit biserica dupa recucerirea orasului de catre greci (1912), in timpul Primului Razboi Balcanic. Edificiul paleocrestin original exista si astazi, facand parte din situl...