S-a întâmplat la 28 octombrie 1688
A fost urmasul unei vechi familii boieresti din Oltenia. Tatal sau, postelnicul Papa, a fost []The post S-a intamplat la 28 octombrie 1688 appeared first on Jurnal Spiritual.
S-a intamplat la 28 octombrie 1688 was first posted on octombrie 28, 2020 at 12:56 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat la 28 octombrie 1688: Urcarea in scaunul arii Romanesti a lui Constantin Brancoveanu. Constantin Brancoveanu (n. 1654, Brancoveni, judetul Olt d. 15/26 august 1714, Constantinopole, Turcia) a fost domn al arii Romanesti si protector al artei si culturii.
A fost urmasul unei vechi familii boieresti din Oltenia. Tatal sau, postelnicul Papa, a fost ucis in 1655 in timpul rascoalei seimenilor. Mama sa a fost Stanca Cantacuzino. A crescut sub ingrijirea rudelor dinspre mama si mai ales a unchiului sau, postelnicul Constantin. A primit educatia corespunzatoare unui boier si vorbea, pe langa limba romana, limbile greaca si turca. i-a desavarsit cunostintele in timpul unor misiuni in Transilvania si la Constantinopole (1681). A fost casatorit cu Marica, cu care a avut unsprezece copii, dintre care patru fii: Constantin, tefan, Radu si Matei si sapte fiice: Stanca, Maria, Ilinca, Safta, Anca, Balasa si Smaranda.
Sub domnia unchiului sau, erban Cantacuzino, a ajuns mare dregator, urcand treptele ierarhiei boieresti pana la demnitatile de mare logofat si ispravnic al scaunului tarii. A urcat pe tronul arii Romanesti la 28 octombrie 1688, sprijinit de unchii sai, stolnicul Constantin si marele spatar Mihai Cantacuzino, fratii raposatului domn al Munteniei. Acestia l-au indepartat de la tron pe nepotul lor de frate, nevarstnicul Gheorghe, urmas legitim la tron, optand pentru Constantin Brancoveanu. Prin aceasta cei doi frati Cantacuzino si-au asigurat influenta in conducerea treburilor interne ale tarii, precum si asupra politicii externe a Munteniei. Perioada in care a domnit Constantin Brancoveanu s-a caracterizat prin indelungi lupte pentru suprematie a Imperiului austriac impotriva Imperiului otoman. Ambele imperii aveau interesul sa atraga de partea lor ara Romaneasca, din varii motive, ea situandu-se la limita dintre cele doua puteri. Mai tarziu se va implica in luptele pentru dominatie si Rusia. Brancoveanu a incercat sa pastreze independenta Munteniei, incercand sa evite soarta Transilvaniei, cucerita si ocupata de austrieci, actionand impotriva acestora in alianta cu turcii. Pe de alta parte, a incercat sa limiteze influenta turcilor in Muntenia, aliindu-se cu austriecii. Cand a fost cazul s-a aliat cu curutii (partida antihabsburgica transilvaneana) impotriva austriecilor. A cautat sprijinul Rusiei pentru a se mentine in acest joc, dar fara a primi ajutorul asteptat. Intreaga lui domnie, de peste 25 ani, s-a caracterizat prin jocuri politice si diplomatice cu cele trei mari puteri care se confruntau in aceasta zona a Europei. In anul 1706 l-a inlaturat pe Mihai Cantacuzino din dregatoria de mare spatar, atragandu-si ura acestei familii puternice si influente, cu relatii atat in Imperiul otoman, cat si in Occident. Constantin si Mihai Cantacuzino au inceput sa unelteasca impotriva lui Brancoveanu din anul 1708, la Poarta otomana, incercand sa il discrediteze. Turcii stiau ce jocuri diplomatice secrete desfasoara Brancoveanu, dar i le acceptau pentru ca acesta, cu scopul de a adormi vigilenta inaltilor dregatori otomani, le trimitea importante sume de bani si daruri. Cat timp turcii s-au aflat in inferioritate fata de rusi, ei au tolerat activitatea lui Brancoveanu de a-si cauta aliati intre crestini. Dupa ce au incheiat cu succes campania din anul 1711 impotriva rusilor, pe care i-au infrant, turcii si-au schimbat complet atitudinea fata de Brancoveanu. Nu i-au mai ingaduit nici o abatere, iar marile bogatii ale lui Brancoveanu, din importante sume de bani erau depuse la Brasov si Venetia, au fost un motiv in plus pentru a fi scos din domnie, iar averile confiscate de...