S-a întâmplat la 29 octombrie 1675
Gottfried Wilhelm Freiherr von Leibniz a fost un filozof si matematician german, unul din cei mai importanti filozofi de la sfarsitul secolului al XVII-lea si inceputul celui de al XVIII-lea, unul din intemeietorii iluminismului german. In matematica, Leibniz a introdus []The post S-a intamplat la 29 octombrie 1675 appeared first on Jurnal Spiritual.
S-a intamplat la 29 octombrie 1675 was first posted on octombrie 29, 2020 at 1:01 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat la 29 octombrie 1675: Leibniz a folosit pentru prima data semnul pentru integrala.
Gottfried Wilhelm Freiherr von Leibniz a fost un filozof si matematician german, unul din cei mai importanti filozofi de la sfarsitul secolului al XVII-lea si inceputul celui de al XVIII-lea, unul din intemeietorii iluminismului german. In matematica, Leibniz a introdus termenul de functie (1694), pe care l-a folosit pentru a descrie o cantitate dependenta de o curba. Alaturi de Newton, Leibniz este considerat fondatorul analizei matematice moderne. Leibniz s-a nascut pe 1 iulie 1646 in Leipzig, fiu al unui avocat si profesor la universitatea din localitate. Tot aici isi incepe studiile, pe care le continua la Jena si Altdorf. In 1666 obtine titlul de doctor in Drept si intra in serviciul lui Johann Phillipp von Sch nborn, arhiepiscop si print elector in Mainz, pentru care indeplineste un mare numar de insarcinari politice si diplomatice. In 1673, intreprinde o calatorie la Paris, unde ramane timp de trei ani si se ocupa in mod intens cu studiul matematicii, stiintelor naturale si filozofiei. Intors in Germania, obtine in anul 1676 postul de bibliotecar si consilier privat pe langa Ernst August, print de Braunschweig-L neburg si mai tarziu print elector de Hanovra, apoi pe langa urmasul lui, Georg Ludwig, care va deveni rege al Marii Britanii cu numele de George I. In aceasta functie, Leibniz ramane pana la sfarsitul vietii. El se bucura de o deosebita pretuire si era considerat in acel timp ca geniu universal. Opera sa se extinde nu numai in domeniile filozofiei si matematicii, ci trateaza teme variate de teologie, drept, diplomatie, politica, istorie, filologie si fizica. A fost fondatorul si primul presedinte al Academiei de Stiinte din Berlin (1700). Leibniz moare la 14 noiembrie 1716 in Hanovra.
Leibniz elaboreaza in jurul anului 1675 bazele calculului diferential si integral, de o mare insemnatate pentru dezvoltarea ulterioara a matematicii si fizicii, independent de Isaac Newton, care enuntase deja principiile calculului infinitezimal intr-o lucrare din 1666. Simbolurile matematice introduse de Leibniz in calculul...