S-a intamplat la 30 octombrie 1869, 30 octombrie/8 noiembrie: S-a nascut Nicolae C. Paulescu a descoperit insulina, hormon antidiabetic pancreatic (d.19.07.1931). Clasele I-XII le termina in Capitala, iar in 1888 devine student la Facultatea de Medicina din Paris. Anul 1891 ii aduce un post la Serviciul medical al Spitalului Hotel Dieu, condus de []The post S-a intamplat la 30 octombrie 1869, 30 octombrie/8 noiembrie appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat la 30 octombrie 1869, 30 octombrie/8 noiembrie was first posted on octombrie 30, 2020 at 7:56 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat la 30 octombrie 1869, 30 octombrie/8 noiembrie: S-a nascut Nicolae C. Paulescu a descoperit insulina, hormon antidiabetic pancreatic (d.19.07.1931). Clasele I-XII le termina in Capitala, iar in 1888 devine student la Facultatea de Medicina din Paris. Anul 1891 ii aduce un post la Serviciul medical al Spitalului Hotel Dieu, condus de reputatul profesor tienne Lancereaux. In 1892 devine extern, prin concurs, al Spitalelor din Paris, pentru ca peste 2 ani sa devina, tot prin concurs, intern la Spitalul Notre Dame du Perpetuel Secours . Obtine in 1897 titlul de doctor in stiinte medicale si, in acelasi an, ia si Certificatul de studii superioare in chimie biologica din partea Facultatii de Stiinte din Paris. Acest an s-a dovedit prolific, Nicolae Paulescu obtinand si postul de medic adjunct al Spitalului Notre Dame du Perpetuel Secours din Paris, precum si secretar de redactie al revistei Journal de Medecine Interne . Un an mai tarziu devine posesorul Certificatului de Studii superioare in Fiziologie generala, in cadrul Facultatii de tiinte din Paris, iar in 1899 obtine titlul de doctor in stiinte naturale la aceeasi facultate. Cu toate ofertele atragatoare de a-si exercita vocatia de medic, ca urmare a performantelor stralucite, in Franta, Elvetia sau Statele Unite, Paulescu revine in tara si in 1900, fondeaza catedra de Fiziologie la Facultatea de Medicina din Bucuresti, catedra pe care o va conduce pana la sfarsitul vietii, adica mai bine de 30 de ani. Paulescu si-a inceput activitatea stiintifica in anul 1899, odata cu primele cercetari pe care le efectueaza pentru izolarea produsului activ al secretiei interne a pancreasului. Sunt notorii preocuparile sale pentru tratamentul febrei si concluziile cu referire la tratarea afectiunilor pancreasului, iar in 1916 face cunoscute, in premiera, rezultatele hipoglicemiate cu extractul apos de pancreas in diabetul experimental, extract care continea insulina mult cautata. Ocupatia germana si implicarea activa in primul razboi mondial il fac sa abandoneze cercetarea, pe care o reia insa dupa terminarea conflagratiei. In 1921 prezinta la Societatea de Biologie patru comunicari prin care anunta descoperirea pancreinei (denumita mai tarziu insulina), ca urmare a unor teste pe caini. Descoperirea pancreinei este facuta publica in presa de specialitate in 1921, brevetul pentru fiindu-i acordat pe 10 aprilie 1922 de Ministerul Industriei si Comertului din Romania.

Cercetarile sale in privinta pancreinei continua, iar Paulescu semnaleaza reactiile fizice si chimice ce trebuie sa fie aplicate extractului apos de pancreas pentru a-l debarasa de substantele proteice aflate in exces. Descoperirea insulinei, aceasta cucerire epocala a medicinii mondiale, care a preocupat zeci de ani pe cercetatorii din domeniu, este legata de o controversa cu privire la paternitatea ei. Nicolae Paulescu a pornit de la informatii ce erau cunoscute deja de cativa zeci de ani. Astfel, tienne Lancereaux in 1877 a stabilit relatia dintre pancreas si diabet,...