Sutasul despre care ne vorbeste atat de clar Sfantul Evanghelist Luca ingrijise de binele cultural-religios al poporului sau, ii zidise o scoala si avea inima milostiva pentru cei bolnavi. Robul din casa lui poate ca era sclavul sau. Bunatatea este darul lui Dumnezeu. Cine a intrat in posesia acestui mare dar, asemeni Domnului Iisus, inima-i []Sutasul despre care ne vorbeste atat de clar Sfantul Evanghelist Luca ingrijise de binele cultural-religios al poporului sau, ii zidise o scoala si avea inima milostiva pentru cei bolnavi. Robul din casa lui poate ca era sclavul sau.

Bunatatea este darul lui Dumnezeu. Cine a intrat in posesia acestui mare dar, asemeni Domnului Iisus, inima-i colaboreaza cu mana. Sa nu iubim numai cu vorba. Urmasii Domnului Iisus sa ajute pe cei bolnavi si nevoiasi cu rugaciunea cat si cu partea materiala.

Observam credinta sutasului mereu crescanda in desco-perirea Domnului Iisus. Trimite batrani din Israel la Domnul Iisus cu rugamintea. Domnul Iisus vrea sa vina sa vindece pe robul bolnav. Sutasul vine in persoana si-i cere un singur cuvant . Domnul Iisus ii da cuvantul si fapta vindecarii este realizata. Iata ce poate face Domnul Iisus cu cuvantul, infap-tuind minune in lumea fizica, si ce poate face in lumea spirituala este uimitor.

Sa imitam pe sutas, sa cautam ajutorul Domnului Iisus in folosul altora, si prin aceasta sa ne mantuim si noi.

Din aceasta intamplare, invatam: sa cunoastem adevarul despre Domnul Iisus, buna dispozitie desavarsita a Sa. El n-a discutat cu batranii referitor la cererea lor: Face sa-i faci acest bine (Lc 7, 4-5). Iisus le-a implinit cu bucurie dorinta si a plecat cu ei (Lc 7, 6); Iisus Domnul n-a facut obiectiuni la modificarea propu-sa de sutas, desi era pe drum. Iisus Domnul a citit in inima sutasului si a vazut adevarata-i umilinta. Domnul Iisus nu este dornic sa dojeneasca. El accepta parerea noastra buna. El a primit fara intarziere cererea si credinta sutasului, dand cu bucurie ceea ce I s-a cerut, potrivit cu dorinta exprimata. Iubirea fata de pacatosi a facut sa uite de Sine, dispozitia de a face pe plac, zelul Sau de a- i implini misiunea sfanta, sa ne incurajeze, rugandu-ne Sfintei Treimi in Numele Domnului Iisus prin Duhul Sfant pentru noi si pentru toti fratii nostri si cei ce ne-nconjoara.

Puterea de actiune constienta a Domnului Iisus, cazul: nu-L pune la indoiala. Era ceva ciudat. Slabanogul se chinuia cumplit; si oricare ar fi boala, Domnul spune: Am sa vin si sa-l tamaduiesc! Domnul vrea sa Se duca, desi slabanogul zacea fara de nadejde; Domnul Iisus vorbea...