S-a intamplat in 2 mai 2011: A murit Osama bin Laden, liderul si capul al-Qaidei. eicul Usamah bin Muhammad bin Awad bin Ladin (n. 10 martie 1957, Riyadh, Arabia Saudita d. Abbottabad, Pakistan), cunoscut in mod uzual ca Osama bin Laden, apatrid, a fost liderul si capul al-Qaidei, recunoscuta la nivel mondial ca cea []The post S-a intamplat in 2 mai 2011 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 2 mai 2011 was first posted on mai 2, 2021 at 5:22 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 2 mai 2011: A murit Osama bin Laden, liderul si capul al-Qaidei. eicul Usamah bin Muhammad bin Awad bin Ladin (n. 10 martie 1957, Riyadh, Arabia Saudita d. Abbottabad, Pakistan), cunoscut in mod uzual ca Osama bin Laden, apatrid, a fost liderul si capul al-Qaidei, recunoscuta la nivel mondial ca cea mai mare organizatie terorista din lume.

Guvernul Statelor Unite l-a numit pe Osama bin Laden ca prim suspect al atentatelor din 11 septembrie 2001 de la New York. Osama ben Laden s-a nascut in 1957, fiind, se pare, al 17-lea dintre cei 52 de copii ai lui Mohamed ben Laden, un multimilionar cu afaceri in domeniul constructiilor, care a facut 80% din drumurile Arabiei Saudite. Moartea tatalui sau, intr-un accident de elicopter in 1968, i-a adus tanarului Osama o avere de mai multe milioane de dolari, desi mult mai mica decat estimarea vehiculata public, de 250 de milioane de dolari, relateaza BBC. In timp ce studia ingineria civila la Universitatea Regele Abdul Aziz din Jeddah, Arabia Saudita, ben Laden a intrat in contact cu profesorii si studentii unei aripi mai conservatoare a islamului. Prin dezbatere teologica si studiu, el a ajuns sa imbratiseze islamul fundamentalist ca o contrapodere la ceea ce el spunea ca ar fi decadenta Vestului. Invazia sovietica din Afganistan, din decembrie 1979, a schimbat insa pentru totdeauna viata lui ben Laden. A imbratisat cauza anticomunista, mutandu-se in Afganistan unde, timp de zece ani, a dus o campanie, in cele din urma victorioasa, impreuna cu mujahedinii. Expertii in informatii considera ca CIA a avut un rol activ in inarmarea si antrenarea mujahedinilor, inclusiv a lui ben Laden. Insa sfarsitul razboiului a adus o schimbare in crezurile sale. Ura sa fata de Moscova s-a transferat catre Washington dupa ce 300.000 de soldati americani, inclusiv femei, si-au facut o baza in Arabia Saudita, tara unde se afla doua dintre cele mai sfinte locuri ale islamului. Era in timpul razboiului din Golf din 1991 impotriva Irakului. Ben Laden a jurat ca va razbuna ceea ce el considera a fi o blasfemie.

Impreuna cu tovarasii sai mujahedini, a adus in mediile antiamericane din Orientul Mijlociu priceperea sa in lupta si zelul islamic. Presiunile americane au determinat expulzarea sa din Arabia Saudita care i-a retras cetatenia in 1994 si apoi din Sudan, iar ben Laden s-a intors in Afganistan in ianuarie 1996, unde domnea anarhia printre diversele grupuri islamice, inclusiv militia fundamentalista talibana, care a reusit sa captureze capitala Kabul noua luni mai tarziu. Desi limitata geografic, averea lui ben Laden a crescut permanent prin intermediul unor investitii profitabile pe care le-a facut in intreaga lume, ceea ce i-a permis sa finanteze si sa controleze o miscare continua de raliere sub steagul sau a unor aliante militante transnationale.

Uneori a lucrat ca intermediar, organizand logistica si oferind sprijinul financiar. Alte dati, si-a condus propriile campanii violente. In februarie 1998, a dat o fatwa un decret religios in numele Frontului Mondial pentru Jihad impotriva Evreilor si Cruciatilor, in care spunea ca a ucide americani si aliati ai lor inseamna a te achita de o datorie musulmana. ase luni mai tarziu, doua bombe au aruncat in aer ambasadele americane din Kenya si Tanzania. 224 de oameni au murit si aproape 5.000 au fost raniti. Obama ben Laden a fost indicat drept principal suspect, alaturi de alti 16 tovarasi. Aproape peste noapte, ben Laden a devenit un mare spin in coasta Americii. Curand apare pe lista FBI cu cele mai cautate persoane. Pe capul lui este pusa o recompensa de 25 de milioane de dolari. SUA lanseaza 75 de rachete de croaziera de pe mare asupra a sase tabere de antrenament din estul Afganistanului intr-o tentativa esuata de a-l ucide pe liderul terorist. Acesta plecase din tabara cu doar o ora inainte de atac. La fel ca in atentatele din Africa, ben Laden fusese implicat si in atacul terorist din 1993 asupra World...