Postul ii este de trebuinta crestinului pentru a-i limpezi mintea, pentru a-i trezi si dezvolta sensibilitatea, pentru a-i dirija vointa intr-o directie pozitiva. Aceste trei capacitati ale omului se intuneca si se atrofiaza cel mai mult,,de mancare si de bautura si de grijile vietii (Luca 21, 34) si prin acestea ne indepartam de Dumnezeu, []Postul ii este de trebuinta crestinului pentru a-i limpezi mintea, pentru a-i trezi si dezvolta sensibilitatea, pentru a-i dirija vointa intr-o directie pozitiva. Aceste trei capacitati ale omului se intuneca si se atrofiaza cel mai mult,,de mancare si de bautura si de grijile vietii (Luca 21, 34) si prin acestea ne indepartam de Dumnezeu, Izvorul vietii, cadem in pacat, in stricaciune si desertaciune, desfigurand si intinand in noi chipul lui Dumnezeu. Lacomia burtii si concupiscenta ne tintuiesc de pamant si am putea zice ca ne reteaza aripile su etului. titi cat de inalt era zborul celor ce s-au dat pe sine postului si infranarii? Planau in ceruri asemenea vulturilor; fii ai pamantului fiind, traiau cu mintea si cu inima in ceruri, auzeau acolo cuvinte negraite, invatau dunmezeiasca intelepciune. Cat de mult se injoseste omul facandu-se rob pantecelui, mancarii si bauturi! Isi perverteste firea, cea creata dupa chipul lui Dunmezeu, se face asemenea dobitoacelor necuvantatoare, cazand chiar mai jos decat acestea.

Vai noua, cat de mult suferim din pricina patimilor, naravurilor noastre nelegiuite! Ele ne impiedica sa-L iubim pe Dumnezeu, sa ne iubim semenii, sa indeplinim poruncile Domnului. Ele fac sa prinda radacini in noi ucigatorul egoism trupesc, care, de cele mai multe ori, duce la pierzanie vesnica.

Astfel, betivului, pentru a-si satisface o placere trupeasca si pentru a se indobitoci, nu-i pasa ca cheltuieste o groaza de bani, dar se zgarceste cand...