1. Prilejurile de poticnire trebuie sa vina, dar vai celor prin care vin. Vanzarile trebuie sa se faca, fiindca este scris ca se vor face (Mc 13, 12; Lc 21, 16), dar vai acelora prin care se fac. Fiecare dintre noi trebuie sa ne temem de acest ingrozitor pacat si sa ne ferim ca nu []1. Prilejurile de poticnire trebuie sa vina, dar vai celor prin care vin.

Vanzarile trebuie sa se faca, fiindca este scris ca se vor face (Mc 13, 12; Lc 21, 16), dar vai acelora prin care se fac.

Fiecare dintre noi trebuie sa ne temem de acest ingrozitor pacat si sa ne ferim ca nu cumva sa-l facem noi.2. Daca stiti aceste lucruri, luati mai bine aminte in jurul vostru, sa-l vedeti pe acela dintre voi care a inceput sa umble si pe alte cai, nu numai pe cele ale lui Iisus. Care s-a mai prefacut si in altceva, nu numai in miel.

Care merge si cu altii, nu numai cu voi, oile Domnului,care mai are si alte gusturi, nu numai cele duhovnicesti,care cheltuieste si mai mult decat ar castiga cinstit,care umbla prin locurile pe unde nu are ce cauta, in mod normal, un frate si un preot. Caci neaparat dintre voi este acela.

Sau sunt aceia (Fapte 20, 30; II Cor 11, 14; II Tim 3, 4).3. Ce cumplita clipa trebuie sa fi fost pentru ucenicii Domnului aceea cand Mantuitorul le-a spus la masa: Unul dintre voi Ma va vinde .

Ca un trasnet lovind dintr-o data si pe neasteptate vor fi zdrobit aceste cuvinte toata ramasita de bucurie, de speranta si de pace pe care o mai aveau in inimile lor.4. Cei nevinovati, auzind instiintarea despre vanzare, au inceput sa se uite unii la altii inspaimantati si pentru prima data banuitori. i fiecare in gandul sau il cerceta pe celalalt, banuindu-l in inima sa Apoi banuindu-se chiar si pe sine.

In clipa aceea se spargea in tandari ca un vas foarte scump toata increderea nemarginita si toata armonia unitatii lor.

In inima fiecaruia navalea acum apa tulbure, neagra si rece a neincrederii, naruind si noroind totul.5. O, cat de zdrobita trebuie sa fi ramas inima ucenicilor Domnului cand se uitau unii la altii pentru prima data cu ochii incruntati si judecatori!O, cum trebuie sa fi ravasit sufletul lor o mie de ganduri deznadajduite!Ce grozav este pacatul vanzarii lui Hristos!6. Vai, cat de mult rau fac nu numai Lucrarii lui Dumnezeu, ci chiar si semenilor lor acei oameni nelegiuiti care ii vand pe ai lor! i care tradeaza dragostea, prietenia, fratietatea, cinstea si cuvantul lor si al lui Hristos.

Caci acestia nimicesc chiar bunul cel mai scump pentru inimile omenesti, care este increderea in om,increderea in frate,increderea in semen.7. Pana ce exista incredere, ce sfanta este increderea dintre credinciosi si fratisi partasia dintre soti,si iubirea dintre prieteni,si armonia dintre oameni!O astfel de viata este raiul. O astfel de viata a dorit intre noi Hristos.8. Cand diavolul pune in inima unuia dintre ucenicii Domnului gandul vanzarii si al inselaciunii o, cum se prabusesc de dureros si de cumplit toate cele bune dintre frati!Ruina si amintirea lor ii vor indurera sufletul ori de cate ori le va privi, pana la moarte. i un gust amar ii va veni pe buze si se va preface in cele mai inveninate si mai amarate cuvinte pentru ca a tradat si a vandut, zadarnicind un viitor atat de frumos.9. Roaga-te lui Dumnezeu si privegheaza, ca nu cumva sa ajungi si tu un vanzator de Hristos si de frati.

Caci aceasta te va rupe pe vecii vecilor de Dum nezeu si de ai Lui si te va arunca intre demoni, in locul pregatit acelora.10. Pacatul tau va otravi nu numai vesnicia ta, ci si partasia altora, fiindca, afland despre vanzare, fiecare va incepe sa se teama de celalalt si sa se indoiasca de toti.

Nu se va mai increde nimeni in nimeni, niciodata...