14 octombrie Sf. Cuvioasa Parascheva (din anul 1641 moastele Cuvioasei Parascheva se afla la Iasi). Cuvioasa Parascheva (Sfanta Vineri ) este o sfanta venerata in Biserica Ortodoxa Romana si in alte biserici de rit oriental, sfanta patroana (ocrotitoare) a Moldovei. S-a nascut la inceputul secolului al XI-lea, in satul Epivat, Tracia, nu departe de Constantinopol, []The post 14 octombrie Sf. Cuvioasa Parascheva (din anul 1641 moastele Cuvioasei Parascheva se afla la Iasi) appeared first on Jurnal Spiritual.14 octombrie Sf. Cuvioasa Parascheva (din anul 1641 moastele Cuvioasei Parascheva se afla la Iasi) was first posted on octombrie 14, 2020 at 12:05 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.com14 octombrie Sf. Cuvioasa Parascheva (din anul 1641 moastele Cuvioasei Parascheva se afla la Iasi). Cuvioasa Parascheva (Sfanta Vineri ) este o sfanta venerata in Biserica Ortodoxa Romana si in alte biserici de rit oriental, sfanta patroana (ocrotitoare) a Moldovei. S-a nascut la inceputul secolului al XI-lea, in satul Epivat, Tracia, nu departe de Constantinopol, din parinti bogati si binecredinciosi. Ziua ei de pomenire este 14 octombrie. In anul 1641, in data de 13 iunie, moastele sale au fost aduse la Iasi de catre domnul Vasile Lupu si asezate in ctitoria sa, Biserica Sfintii Trei Ierarhi. Aducerea moastelor la Iasi a fost un gest de recunostinta din partea patriarhului Constantinopolului de atunci, Partenie I si a membrilor Sinodului Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol pentru faptul ca Vasile Lupu a platit toate datoriile Patriarhiei Ecumenice. Prima mentiune in limba romana despre Cuvioasa Parascheva de la Iasi apare in Cartea romaneasca de invatatura a Mitropolitului Varlaam al Moldovei , aparuta la Iasi in 1643.

Incepand din anul 1889, moastele sale au fost mutate in Catedrala Mitropolitana din Iasi.. Cuvioasei Parascheva ii sunt atribuite minuni si vindecari miraculoase. De ziua sa, la Iasi are loc in fiecare an un pelerinaj la care participa sute de mii de credinciosi din toata tara. Pelerinajul la moastele situate in Catedrala Mitropolitana din Iasi a devenit unul dintre principalele evenimente religioase din Romania. Sute de mii de pelerini se aduna in fiecare an la Iasi la mijloc de octombrie pentru a comemora pe Sfanta Cuvioasa Parascheva, in timp ce orasul insusi si-a stabilit Zile de sarbatoare in acelasi timp.

Este cunoscuta in popor si sub numele de Sfanta Vineri. In sedinta din 28 februarie 1950, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat canonizarea unor sfinti romani, precum si generalizarea cultului unor sfinti ale caror moaste se gasesc in tara noastra. Hotararea respectiva a fost pusa in aplicare in cadrul unor mari sarbatori bisericesti in cursul lunii octombrie 1955. In cazul Cuvioasei Parascheva, proclamarea solemna a generalizarii cultului ei s-a facut in catedrala mitropolitana din Iasi, la 14 octombrie 1955, in prezenta a numerosi ierarhi romani si a unor reprezentanti ai Bisericilor Ortodoxe Rusa si Bulgara. De altfel, Cuvioasa Parascheva a fost cinstita in Biserica noastra veacuri de-a randul. Inca de la sfarsitul veacului al XIV-lea exista o biserica inchinata...