S-a întâmplat la 15 octombrie 1922
S-a intamplat la 15 octombrie 1922 was first posted on octombrie 15, 2020 at 4:47 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat la 15 octombrie 1922: La Alba Iulia au avut loc ceremoniile de incoronare a lui Ferdinand de Hohenzollern-Sigmaringen (1914-1927), ca rege al tuturor romanilor si a Mariei, ca regina. Serbarile au tinut trei zile, intre 15-17 octombrie. La 15 Octombrie 1922, avea loc in Catedrala episcopala din Alba Iulia, zisa de atunci A Reintregirii, incoronarea Suveranilor Romaniei Mari, Regele Ferdinand I si Regina Maria, catedrala sfintita cu acea ocazie de Mitropolitul primat al Romaniei Dr. Miron Cristea. Alba Iulia, frumosul oras transilvanean, de-a lungul secolelor, mai fusese martora unor evenimente de seama ale istoriei si culturii romanesti: aici a realizat, in 1599, Mihai Viteazul prima unire politica a celor trei ari Romanesti; aici a aparut, in 1648, Noul Testament zis de la Balgrad al mitropolitului Simeon Stefan; aici au suferit martiriul, in 1785, Horia si Closca, pentru ca, tot aici, in 1922, sa fie incoronati Suveranii reintregirii nationale, facand din cetatea Alba Iulia capitala de suflet a Romaniei. Una din marile impliniri ale Unirii de la 1 Decembrie 1918 a fost si construirea Catedralei episcopale din Alba Iulia, intr-un timp record de numai un an si jumatate (1921-1922), sub conducerea arhitectului V.
J. tefanescu, avand ca model biserica lui Petru Cercel din Targoviste, cu pictura executata de Costin Petrescu. Presa vremii a relatat pe larg evenimentul de la 15 Octombrie 1922. Ceremonia incoronarii Regelui Ferdinand I si a Reginei Maria a inceput la ora 9.45 cu o Sfanta Liturghie savarsita de un sobor de Ierarhi, preoti si diaconi, in frunte cu Mitropolitul primat, Dr. Miron Cristea.
Dupa sfintirea coroanelor regale cea de otel, provenit dintr-un tun capturat la Plevna si purtata de Regele Carol I si cea noua, de aur, a Reginei cei doi Suverani au ingenuncheat in mijlocul noii catedrale, iar Mitropolitul a rostit rugaciunea pentru incoronarea Regelui Ferdinand I, pe care corul, dirijat de M. Chiriac, a repetat-o de trei ori. Cortegiul a parasit apoi catedrala si, afara, Regelui si Reginei li se aseaza pe umeri purpura si hermina, apoi, pe crestet, coroanele. S-a intonat Imnul Regal si multimea a izbucnit intr-un...