S-a intamplat la 17 octombrie Ziua internationala pentru eradicarea saraciei ; initiativa instituirii unei astfel de zile apartine organizatiei neguvernamentale ATD-Quatre Monde (Ajutor pentru toti dezmostenitii sortii Lumea a patra) cu sediul in Franta, fondata de preotul Joseph Wresinski; ziua are ca scop sensibilizarea factorilor decizionali in vederea eradicarii saraciei in toate tarile lumii, []The post S-a intamplat la 17 octombrie appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat la 17 octombrie was first posted on octombrie 17, 2020 at 5:55 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat la 17 octombrie Ziua internationala pentru eradicarea saraciei ; initiativa instituirii unei astfel de zile apartine organizatiei neguvernamentale ATD-Quatre Monde (Ajutor pentru toti dezmostenitii sortii Lumea a patra) cu sediul in Franta, fondata de preotul Joseph Wresinski; ziua are ca scop sensibilizarea factorilor decizionali in vederea eradicarii saraciei in toate tarile lumii, mai ales in cele in curs de dezvoltare, necesitate care a devenit o prioritate a dezvoltarii; este marcata din anul 1993 (pe baza Rezolutiei 47/196 din 22.

XII.1992 a Adunarii Generale a ONU). 1345: In cadrul unor scrieri ale misionarilor franciscani datate cu 17.10.1345 se mentioneaza existenta romanilor (olachi romani ) in Transilvania. 1595, 17-20: Batalia de la Giurgiu; Mihai Viteazul zdrobeste ariergarda lui Sinan-Pasa si cucereste cetatea Giurgiu; robii luati de turci sunt eliberati; in urma infrangerilor, Sinan-Pasa va fi destituit din postul de mare vizir. 1744: A murit constructorul italian de viori Giuseppe Guarneri (del Ges ) (n. 1698); una dintre viorile construite de el i-a apartinut lui Paganini si se afla expusa in Sala Rossa a Palatului Municipal Este singurul lutier a carui instrumente rivalizeaza cu cele ale mult mai celebrului Antonio Stradivari. 1777: Trupele americane le-au invins pe cele britanice in batalia de la Saratoga. Batalia de la Saratoga este considerat de multi istorici ca punct de cotitura in istoria americana. Ea fost o batalie hotaratoare in evolutia Razboiului de independenta al Statelor Unite ale Americii. In primavara anului 1777 trupele engleze ocupa forturile Crown Point (New York) si Ticonderoga, obligand trupele rasculate americane sa se retraga. Trupele regulate engleze sosite din Canada in vara anul 1777 cu un efectiv de 10.000 de soldati, erau sub comanda generalului John Burgoyne. elul lor era de a ocupa orasul Albany, New York pentru a prelua controlul asupra regiunii vaii raului Hudson si de a o izola de restul coloniei. Inaintarea trupelor britanice a fost incetinita printr-o tactica de actiuni sistematice de hartuire, blocare a drumrilor si distrugerea podurilor. In regiunea lacurilor Champlain si Lake George, englezii au reusit sa inainteze numai cativa kilometri pe zi. Trupele coloniale engleze conduse de Burgoyne care aveau acum un efectiv de 15.000 soldati, au fost oprite de trupele americane conduse de generalul Horatio Gates, in nordul vaii Hudson, la Saratoga (New York). Rezultatul bataliei a fost un dezastru pentru armata engleza, la sfarsitul luptelor generalul englez s-a predat. 1780: A murit pictorul italian Bernardo Bellotto-Canaletto (numit si Canaletto cel tanar ).

Bernardo Bellotto (n. 30 ianuarie 1720, Venetia d.

Varsovia, Polonia) este un pictor italian de peisaje, cunoscute sub numele de vedute. A fost nepotul lui Canaletto, de la care a imprumutat numele sub care este cunoscut in special in afara Italiei. In 1747, a parasit Italia pentru a-si petrece restul vietii lucrand pentru diferite curti europene, in special la Dresda, pentru Frederick Augustus II (1747-1766), si la Varsovia, pentru Stanislav II (1767-1780). Peisajele sale infatisand scene din capitala Poloniei au fost folosite ca modele pentru a reface zone istorice ale orasului dupa distrugerile din timpul celui de-al doilea razboi mondial. Stilul sau este diferit de al unchiului sau, datorita influentelor picturii olandeze (de exemplu, umbre, nori abundenti, tonuri si culori sobre). 1849: A murit compozitorul si pianistul polonez Fr d ric Chopin. 1853: S-a nascut Marea Ducesa Maria Alexandrovna a Rusiei, mama reginei Maria a Romaniei (d. 1920) Marea Ducesa Maria Alexandrovna a Rusiei (mai tarziu Ducesa de Edinburgh si Ducesa de Saxa-Coburg si Gotha; d.24 octombrie 1920) a fost fiica tarului Alexandru al II-lea al Rusiei si a Mariei Alexandrovna. Maria a fost sotia Printului Alfred, Duce de Edinburgh, al doilea fiu al reginei Victoria. 1873: S-a nascut Gheorghe iteica, matematician roman (d. 1939) Gheorghe iteica (n. 4/17 octombrie 1873, Drobeta Turnu-Severin d. 5 februarie 1939, Bucuresti), matematician si pedagog roman. Profesor la Universitatea din Bucuresti si la coala Politehnica din Bucuresti. Membru al Academiei Romane si al mai multor academii straine, doctor honoris causa al Universitatii din Varsovia.

S-a ocupat in special cu studiul retelelor din spatiul cu n dimenisuni, definite printr-o ecuatie a lui Laplace. Creator al unor capitole din geometria diferentiala proiectiva si afina, unde a introdus noi clase de suprafete, curbe si retele care ii poarta numele. Prin numeroasele lucrari de matematica elementara si de popularizare a stiintei, pe care le-a publicat de-a lungul intregii sale vieti, a contribuit la ridicarea nivelului invatamantului matematic din Romania.

Impreuna cu Ion Ionescu, A. Ioachimescu si V. Cristescu, a infiintat revista Gazeta matematica , iar cuG.

G. Longinescu publicatia Natura pentru raspandirea stiintelor. Cu D. Pompeiu a editat revista Mathematica .

Opera principalaGeometria diferentiala proiectiva a retelelor, 1924Introducere in geometria diferentiala proiectiva a curbelor, 1931 1887: A murit Gustav Robert Kirchhoff, fizician german.

Gustav Robert Kirchhoff (n. 12 martie 1824, K nigsberg, azi Kaliningrad d. Berlin) a descoperit legile care ii poarta numele in domeniul circuitelor electrice legate de curentul, tensiune electrica si rezistenta electrica. A descoperit (impreuna cu Robert Wilhelm Bunsen) elementele chimice cesiu (1860) si rubidiu (1861). A activat si ca electrotehnician si astronom. A analizat fenomenele de radiatie termica si a formulat legi fizice importante din acest domeniu. 1888: A fost lansata revista National Geogrphic . 1902: La Detroyt a fost produs primul automobil marca Cadillac .-1904: S-a nascut tenorul Dinu (Constantin) Badescu. 1904: A murit tefan Petica, poet, prozator, dramaturg si publicist. tefan Petica (n. 5 octombrie 1877, Bucesti, Judetul Tecuci d. Bucuresti) este primul poet simbolist declarat cum spunea George Calinescu. La 18 ani intra in contact cu cercurile socialiste fiind calauzit de idei revolutionare . Dupa absolvirea liceului, urmeaza cursurile Facultatii de Filosofie din Bucuresti avand in acelasi timp o bogata activitate ziaristica.

Cunoaste mai multe limbi, engleza, germana, franceza, de aceea face traduceri din diverse opere literare. Petica frecventeaza din cercul literar al lui Macedonski si chiar este secretarul de redactie al revistei Literatorul. Primele sale poeme, Fecioara in alb, Cand viorile tacura, Moartea visurilor, sunt publicate in Literatorul (1899), Romania juna (1900). Alte volume de poezii, Cantecul toamnei si Serenade demonice au aparut postum, in 1909. Scriitorul traieste drama poetului damnat, insingurat de lume, silit sa se apere impotriva vitregiilor sortii. Pentru Petica, viata este marcata de un torturator vis himeric. Moartea...