S-a întâmplat la 19 octombrie 1813
S-a intamplat la 19 octombrie 1813 was first posted on octombrie 19, 2020 at 1:11 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat la 19 octombrie 1813: Armata franceza condusa de Napoleon Bonaparte a fost infranta de armatele Rusiei, Prusiei, Austriei si Suediei in batalia de la Leipzig, supranumita Batalia Natiunilor. Batalia de la Leipzig a fost cea mai mare confruntare militara din razboaiele napoleoniene, opunand o armata a celei de-a sasea coalitii unei armate conduse de Napoleon I. Armata Coalitiei era formata din prusaci, austrieci, rusi, suedezi si, incepand cu 18 octombrie 1813, din saxoni, care, desi initial aliati ai francezilor, au intors armele; armata franco-aliata era formata din francezi, polonezi, italieni (atat din Regatul Italiei cat si din Regatul Neapolelui). Cele trei zile de lupte s-au incheiat cu victoria decisiva a Coalitiei, Napoleon vazandu-se obligat sa se retraga in Franta. Pe langa cei aproape 70,000 de morti, raniti, disparuti si prizonieri, francezii l-au pierdut si pe printul polonez Poniatowski, Maresal al Frantei. Coalitia a pierdut la randul sau un numar mare de oameni, dar victoria sa a fost incontestabila.
Dupa campania rusa din 1812, care sa incheiat cu distrugerea armatei franceze, in primavara anului 1813, Prusia s-a rasculat impotriva lui Napoleon. Trupele ruso-prusace au eliberat Germania pana la raul Elba.
Napoleon Bonaparte, castigand recruti pentru a inlocui veteranii care au murit in Rusia, a reusit sa castige doua victorii asupra trupelor ruso-prusace la L tzen (2 mai) si la Bautzen (21 mai), ceea ce a dus la incetarea focului de la 4 iunie 1813. Armistitiul s-a incheiat la 11 august odata cu intrarea Austriei si Suediei in razboiul impotriva lui Napoleon. Cea de-a sasea coalitie formata, a unificat Austria, Marea Britanie, Spania, Portugalia, Prusia, Rusia, Suedia si cateva state germane mici impotriva lui Napoleon.
La 12 octombrie 1813, Napoleon a aflat ca Bavaria a parasit Confederatia Rinului si s-a alaturat dusmanului. Maresalii francezi i-au cerut imparatului sa renunte la ideea avansarii spre Berlin, propunandu-i sa forteze bariera Elbei, ceea ce ar fi permis armatei sa ajunga la Rin si apoi in Franta. Napoleon a ordonat armatei sa se indrepte spre Leipzig. La 16 octombrie 1813 s-a desfasurat la Wachau prima confruntare a bataliei de la Leipzig. Nu departe de oras, Napoleon a condus batalia de pe inaltimea unei maguri a Galgenbergului, unde peste patruzeci si cinci de ani a fost ridicat un monument. Pozitiile au fost cucerite, apoi recucerite de cele doua armate, in vreme ce pamantul s-a cutremurat fara incetare sub miile de obuze. Lupta s-a dat cu o indarjire nemaipomenita.
Napoleon si-a aruncat intreaga cavalerie in actiune, dar cazacii si husarii tarului au izbutit sa-l respinga pe Murat, care s-a batut exemplar. Peste tot pozitiile au fost pastrate de francezi, dar in acea zi Napoleon a pierdut 26.000 de oameni. Tot statul-major al armatei franceze, adunat in stana de la Meisdorf, nu se gandea la sfarsitul zilei decat la inevitabila retragere, dar nimeni nu a indraznit sa pronunte cuvantul in fata imparatului, care, in cortul sau, la doi pasi de stana, citea rapoartele, dandu-si seama de superioritatea numerica zdrobitoare a inamicului. Sa strabata din nou Leipzigul, sa se angajeze din nou pe pod si sa ajunga pe Rin, aceasta ar fi fost poate singura solutie pentru evitarea incercuirii, insa Napoleon a hotarat sa-si mentina pozitiile. A doua zi, intr-o duminica, totul s-a redus la o intensa canonada de-a lungul intregii linii a frontului. Intre timp, aliatii s-au intarit cu corpurile de armata sosite la Leipzig, conduse de Bernadotte si Colloredo. A doua zi, pe 18 octombrie 1813, Napoleon a gasit in fata lui 110.000 de soldati in plus fata de ziua anterioara. Napoleon s-a instalat pe o colina aproape de Probsheyda, inca inainte de ivirea zorilor; acolo se afla...