S-a întâmplat la 23 octombrie 1877
S-a intamplat la 23 octombrie 1877 was first posted on octombrie 23, 2020 at 2:58 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat la 23 octombrie 1877: S-a stins din viata Alexandru Papiu-Ilarian, om politic, jurist, istoric si filolog, membru fondator al Societatii Academice Romane, militant pentru Unirea Principatelor si sustinator al reformelor lui Cuza (Istoria romanilor din Dacia Superioara , Tezaur de monumente istorice pentru Romania ). Alexandru Papiu-Ilarian (n. 27 septembrie 1827, Bezded, Comitatul Solnocul Interior d. Sibiu) a fost fiul preotului roman greco-catolic Ioan Pop. A mai avut inca 3 surori: Carolina, Ana si Neli.
Tatal sau a decis sa se intoarca in anul 1832 in satul Budiul de Campie (astazi, Papiu Ilarian) din judetul Mures, de unde era originar.
Aici va face Alexandru studiile primare, dupa care in toamna anului 1838 se inscrie la Gimnaziul catolic din Targu-Mures, aflat in acea perioada in cladirea cunoscuta astazi sub numele de Casa pe Arcuri si unde functioneaza Liceul Unirea . In 1843, se indreapta spre Blaj, unde va studia un an de zile, avandu-l ca profesor pe Simion Barnutiu. Ulterior s-a mutat la liceul piaristilor din Cluj, pe care l-a absolvit in anul 1847 fiind promovat absolvent al cursurilor de drepturi . Aici, si-a luat supranumele latinizant de Ilarian, traducerea numelui Bucur i. e. Hilarius, al unui stramos dinspre tatal Ioan Pop, dupa o moda a nenumaratilor studenti romani de la liceul cu profil de facultate din Capitala Transilvaniei (de exemplu Iosif Hodos Castorianul sau Zaheu Hodos Polucianul, de la Castor si Polux). Intors la Targu-Mures, se inscrie cancelarist la Tabla Regeasca, devenind in scurt timp, impreuna cu Avram Iancu, lider al tinerilor juristi romani din Societatea de lectura . Acest grup era animat de o constiinta nationala puternica, astfel ca, odata cu izbucnirea evenimentelor din 1848, se va implica si in viata politica, militand pentru drepturile romanilor. Alexandru Papiu-Ilarian a participat in mod activ la organizarea revolutiei pasoptiste. La 18 aprilie si 3 mai 1848 se afla la Blaj la Marea Adunare Nationala, iar in perioada iulie-august activeaza ca si comisar de propaganda in judetul Dambovita. Supranumit tribunul de la Blaj , a fost ales ca membru al Comitetului national, iar mai apoi a fost numit secretar al acestuia. In vara anului 1849, din cauza mersului nefavorabil al revolutiei, a fost silit sa se refugieze din Ardeal, trecand in ara Romaneasca. Dupa...