S-a intamplat la 23 octombrie 1916: Primul razboi mondial: A inceput prima batalie de pe Valea Jiului (23 29 octombrie), in care a cazut la datorie generalul roman Ion Dragalina. Aici s-a remarcat pentru prima oara legendara Ecaterina Teodoroiu, supranumita Eroina de la Jiu . Obiectivul ofensivei austro-ungaro-germane era strapungerea defileului in scopul trecerii in []The post S-a intamplat la 23 octombrie 1916 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat la 23 octombrie 1916 was first posted on octombrie 23, 2020 at 3:40 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat la 23 octombrie 1916: Primul razboi mondial: A inceput prima batalie de pe Valea Jiului (23 29 octombrie), in care a cazut la datorie generalul roman Ion Dragalina. Aici s-a remarcat pentru prima oara legendara Ecaterina Teodoroiu, supranumita Eroina de la Jiu . Obiectivul ofensivei austro-ungaro-germane era strapungerea defileului in scopul trecerii in Campia Romana si de aici spre Bucuresti. Desi indepartat fata de teatrul principal al operatiilor, perimetrul Jiului reprezenta o supapa de siguranta la dificultatile cu care se confruntau fortele Puterilor Centrale in celelalte zone de actiune. Planul ofensivei inamice viza lansarea unui atac frontal, dublat de manevre de invaluire.

Ostilitatile au inceput in dimineata zilei de 23 octombrie 1916. Dorind sa realizeze surprinderea totala, trupele Puterilor Centrale lanseaza atacul fara pregatire de artilerie. Superioritatea numerica a acestora face ca, in ciuda rezistentei romane, oate inaltimile de pe linia de frontiera sa fie cucerite pana in dimineata de 24 octombrie. In zilele urmatoare, ofensiva trupelor austro-ungaro-germane progreseaza rapid ca urmare a unei brese create in sistemul de aparare romanesc, in dreptul localitatii Vama Veche. Se incearca organizarea unor forme de rezistenta alcatuite, in unele cazuri, din populatia locala (ex. Horezu)....