S-a intamplat la 25 octombrie 2011: A murit Liviu Ciulei, regizor de teatru si film, actor, scenograf si arhitect; considerat parintele teatrului romanesc modern; membru corespondent al Academiei Romane.

Liviu Ciulei s-a nascut la 7 iulie 1923, la Bucuresti.

A studiat teatrul, la Conservatorul Regal de Muzica si Teatru din Bucuresti, absolvit in anul 1946, apoi arhitectura, []The post S-a intamplat la 25 octombrie 2011 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat la 25 octombrie 2011 was first posted on octombrie 25, 2020 at 3:52 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat la 25 octombrie 2011: A murit Liviu Ciulei, regizor de teatru si film, actor, scenograf si arhitect; considerat parintele teatrului romanesc modern; membru corespondent al Academiei Romane.

Liviu Ciulei s-a nascut la 7 iulie 1923, la Bucuresti.

A studiat teatrul, la Conservatorul Regal de Muzica si Teatru din Bucuresti, absolvit in anul 1946, apoi arhitectura, absolvita trei ani mai tarziu. In anul 1945 a debutat ca actor, la Teatrul Mic, in piesa Incatusarea , dupa Animal Kingdom , scrisa de Philip Barry, iar in 1946 a debutat la Teatrul Odeon din Capitala, jucand in rolul lui Puck in Visul unei nopti de vara .

A debutat ca actor de film in 1951, in productia In sat la noi , urmat de roluri in peliculele Nepotii gornistului (1953), Rasare soarele (1954) si Alarma in munti (1955).

In anul 1952 estre scenaristul filmului Mitrea Cocor , in colaborare cu Mircea Bodianu si Paul Bortnovschi, regizori Victor Iliu si Marietta Sadova, un an mai tarziu realizeaza scenariul peliculei Nepotii gornistului , in colaborare cu Mircea Bodianu si Paul Bortnovschi, regia Dinu Negreanu, in 1954 contribuie, din aceeasi postura, la realizarea creatiei Rasare soarele , in colaborare cu Mircea Bodianu si Paul Bortnovschi, regia Dinu Negreanu si, in 1957, este scenarist al filmului Pasarea furtunii , in regia aceluiasi Dinu Negreanu. Tot in anul 1957 debuteaza in regia de film, cu prodctia Eruptia , apoi, s-a alaturat echipei Teatrului Municipal din Bucuresti, actualul Teatru Bulandra, unde a debutat si ca regizor de teatru, in acelasi an 1957 -, punand in scena Omul care aduce ploaia , de Richard Nash.

In 1959 participa, in calitate de actor si regizor, la premiera filmului Valurile Dunarii , cel de-al doilea film semnat de Liviu Ciulei. Acesta spune povestea a trei oameni care sunt nevoiti sa calatoreasca pe un slep incarcat cu armament, pe Dunare, in august 1944, printre minele puse de hitleristi. Filmul este o poveste de dragoste, cu momente de tensiune, si a fost recompensat cu Globul de Cristal la Festivalul de Film de la Karlovy Vary, in 1960.

Ulterior a primit alte roluri in peliculele Soldati fara uniforma (1960) si Cerul n-are gratii (1962). In anul 1961, publicul si critica de specialitate i-au recunoscut talentul exceptional, dupa punerea in scena total originala a piesei Cum va place , dupa Shakespeare.

A montat, tot la Bulandra, piese de mare succes, printre care Azilul de noapte , de Maxim Gorki (1958), Sfanta Ioana de George Bernard Shaw (1958), Intriga si iubire , de Friedrich Schiller (1965), Opera de trei parale , de Bertolt Brecht (1969), Leonce si Lena , de Georg Buchner (1970), Play Strindberg de Friedrich Durenmatt (1971), O scrisoare pierduta , de Ion Luca Caragiale sau Elisabeta I , dupa Paul Foster.

In anul 1964 regizeaza capodopera Padurea spanzuratilor , o ecranizare dupa romanul omonim al lui Liviu Rebreanu, film in care are si un rol in distributie. Despre scena finala din Padurea spanzuratilor , Liviu Ciulei spunea, dupa o proiectie a lungmetrajului, ca este cea mai buna pe care a filmat-o vreodata. Astfel scena in care Apostol Bologa ia ultima masa, alaturi de iubita sa, Ilona, este esentiala pentru ca in ea e vorba de barbat, femeie, vin, sare , afirma Ciulei. Am zis ca trebuie sa facem ultima scena intr-un fel, pentru ca vreau sa iau premiul la Cannes. Atunci, toata lumea a zis A innebunit Ciulei , povestea acesta. Un an mai tarziu, juriul prestigiosului festival de la Cannes ii acorda lui Ciulei premiul pentru regieDin pacate, dupa proiectul Padurea spanzuratilor , activitatea sa in regia de film a fost lasata pe plan secund, fiindca lui Ciulei nu i-a placut sau nu i-a convenit nicio propunere , dupa cum afirma. Cariera sa actoriceasca a continuat cu filmele Facerea lumii pentru care a semnat si scenariul -, in regia lui Gheorghe Vitanidis, si Decolarea (1971), Dragostea incepe vineri (1972), Dimitrie Cantemir si Ceata (1973), Mastodontul (1975) si Falansterul (1979), iar in 1982, semna regia spectacolului de teatru TV O scrisoare pierduta .

Elogiat de prestigioasa publicatie Newsweek drept una dintre cele mai indraznete si provocatoare figuri ale scenei internationale , in anul 1963, Liviu Ciulei a fost numit director artistic al Teatrului...