S-a întâmplat la 26 octombrie…
S-a intamplat la 26 octombrie was first posted on octombrie 26, 2020 at 12:47 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat la 26 octombrie Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de mir. 1497: Batalia de la Codrii Cosminului, armatele moldovene conduse de tefan cel Mare ataca si infring armata polona condusa de Regele Ioan Albert. 1624: S-a nascut mitropolitul Dosoftei (numele monahal al lui Dimitrie Barila), inalt ierarh ortodox si mare carturar; a promovat introducerea limbii romane in Biserica si a depasit, pentru prima oara la noi, modelul literaturii religioase; pentru aceasta este considerat fondatorul poeziei romane literare (m. 1693). Datorita ravnei sale pentru apararea Ortodoxiei, a fost canonizat de Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane si este praznuit la 13 decembrie, ziua mortii sale Dimitrie Barila, cunoscut mai ales pe numele monahal Dosoftei, (n. Suceava d. 13 decembrie 1693, la kiew, in Polonia, azi Jovkva, Ucraina) a fost un carturar roman, mitropolit al Moldovei, poet si traducator. In 2005 Biserica Ortodoxa Romana l-a proclamat sfant.
A invatat la Iasi probabil la Colegiul intemeiat in 1640 la manastirea Sf. Trei lerarhi , apoi la scoala Fratiei ortodoxe din Lvov, unde a facut Studii umaniste si de limbi. Cunostea limba elena, latina, slavona si polona. Datorita relatiilor sale cu patriarhulMoscovei si cu Nicolae Milescu, aflat acolo, a adus din Rusia un teasc de tipografie cu litere, cu care a tiparit la Mitropolia din Iasi, in romaneste, principalele carti liturgice, unele traduse de el insusi. El a fost unul dintre ierarhii care au promovat introducerea limbii romane in biserica.
Calugarit la Probota (c. 1648), sub numele Dosoftei, a fost ales episcop la Husi (1658 1660) si Roman (1660 1671), apoi mitropolit al Moldovei (1671-1674 si 1675- 1686). In toamna anului 1686, datorita evenimentelor politice din acea vreme, a fost dus in Polonia de ostile regelui Jan Sobieski, unde a ramas pana la sfarsitul vietii.
A fost unul dintre cei mai mari carturari din istoria romana, fiind primul poet national, primul versificator al Psaltirii in tot Rasaritul ortodox, primul traducator din literatura dramatica universala si din cea istorica in romaneste, primul traducator al cartilor de slujba in romaneste in Moldova, primul carturar roman care a copiat documente si inscriptii, unul dintre primii cunoscatori si traducatori din literatura patristica si post patristica si care a contribuit la formarea limbii literare romanesti. 1673: S-a nascut Dimitrie Cantemir, domnitor al Moldovei, prozator, istoric, filosof si umanist; la 25 de ani era un carturar format, care isi incepea creatia originala cu lucrari de etica, literatura, filosofie si muzica; la 11.
VII.1914 era ales membru al Academiei din Berlin; ca domnitor al Moldovei (1693; 1710-1711), programul sau politic se baza pe ideea de independenta si unitate a tarilor romane (m. 1723). 1685: S-a nascut Giuseppe Domenico Scarlatti, clavecinist si compozitor italian (m. 1757) Domenico Scarlatti, s-a nascut in acelasi an cu Johann Sebastian Bach si Georg Friedrich H ndel. 1759: S-a nascut Georges Jacques Danton, om politic francez, unul dintre conducatorii Revolutiei burgheze din Franta (1789 1794) (m. 1794, ghilotinat de catre robespieristi). 1764: A murit William Hogarth, pictor si grafician englez (n. 1697), autor de gravuri si stampe satirice si ilustrator de carti, precursor al caricaturii moderne. 1800: S-a nascut Helmuth Karl Bernhard Graf von Moltke, general prusac (d. 1891). 1802: La ora 10:55, a avut loc un cutremur cu o magnitudine de 7,9 grade pe scara Richter; s-a prabusit Turnul Coltea din Capitala dar si Biserica Sfantul Nicolae din Pitesti. 1807: S-a nascut Barbu Catargiu, om politic conservator, primul lider al Partidului Conservator; seful primului Guvern al Romaniei moderne, alcatuit dupa proclamarea deplinei uniri administrative a Principatelor (ianuarie iunie 1862) (m.8/20.
VI.1862, asasinat langa clopotnita Mitropoliei, cand iesea de la lucrarile Adunarii Legislative) Pana la sistematizarea de la mijlocul anilor 1980, Dealul Patriarhiei avea o panta mai lunga si mai domoala, ce se termina cu doua piete, delimitate de cladiri cu cel mult doua caturi: Piata 8 Iunie (in partea dreapta a Dealului, privind dinspre magazinul Unirea) inglobata mai apoi in Piata Unirii si Piata Bibescu Voda. In Piata 8 Iunie s-a aflat, timp de cativa zeci de ani, monumentul ridicat in onoarea lui Barbu Catargiu, ce a fost primul-ministru al guvernului unic al lui Cuza, numit in 1862, dupa ce, timp de doi ani, domnitorul condusese cu doua cabinete: unul la Iasi si unul la Bucuresti. Statuia este opera lui Raffaello Romanelli, artist florentin, ce a lasat multe lucrari in Bucuresti, printre care si Monumentul Eroilor Sanitari. Barbu Catargiu, om politic cunoscut si apreciat de domn si popor pentru integritatea lui, adept al partidei conservatoare si al improprietaririi taranilor, a fost asasinat pe 8 iunie 1862 dupa o sedinta a Adunarii Deputatilor; cobora Dealul in trasura lui, cand o glonte i-a rapus viata. Faptasul a ramas necunoscut pana azi. In 1985 statuia a fost mutata la cimitirul improvizat din spatele Casei Scanteii (azi Casa Presei Libere). Abia la inceputul anilor 2000 primaria a recuperat statuia si i-a gasit un loc la stanga Dealului, intr-o alveola a unor blocuri de 12 etaje. Soclul original nu s-a pastrat. 1820: S-a nascut Gheorghe Costa-Foru, om politic liberal, jurist (unul dintre fondatorii dreptului penal romanesc) si profesor (autorul unui studiu asupra sistemelor europene de educatie contemporana, studiu pe baza caruia s-a inceput organizarea pe principii moderne a invatamantului superior romanesc; primul rector al Universitatii Bucuresti, intre anii 1864 si 1872) (m. 1876). 1834: Domnul Moldovei, Mihail Sturdza, printr-o inalta porunca de zi , face cunoscut ca Militia a primit dreptul de a avea steag dupa modelul de noi propus, dupa care s-au infiintat acel cu numarul 1 pentru infanterie si cel cu numarul 2 pentru cavalerie 1844: S-a nascut Nicolae Beldiceanu, poet roman (d. 1896). Urmeaza cursurile Academiei Mihailene din Iasi. Ca poet a debutat in ziarul lui Hasdeu, Lumina . A colaborat la revista Convorbiri literare , unde a publicat poezii de factura romantica si pesimista, apoi la Contemporanul , sub influenta caruia a scris cele mai bune poezii ale sale (Vechituri, Lautarul, Amurgul veacului, Dezmostenitii). A mai publicat si lucrari arheologice, printre care Antichitatile de la Cucuteni (1885). Fiul sau, Nicolae N. Beldiceanu (1881-1923), a fost un reputat prozator si publicist.-1850: S-a nascut Emanoil Bardasare, pictor roman (d. 1935).
A depus o sustinuta activitate pentru ridicarea vietii artistice si culturale din Moldova. A fost profesor de desen si caligrafie la Liceul National, Gimnaziul Alexandru cel Bun, Seminarul Veniamin Costache, Seminarul Pedagogic Universitar, director la coala de Arte Frumoase, contribuind la organizarea si dezvoltarea acestei institutii de invatamant artistic. Ca director al Pinacotecii din Iasi, a imbogatit colectia cu valoroase opere de arta. A infiintat in 1881 Societatea Cultura artelor frumoase, care organiza expozitii ale artistilor in viata. Ca pictor, Emanoil Bardasare a creat portrete, autoportrete, peisaje si pictura de gen.
Tablourile lui Emanoil Bardasare redau imprejurimile Iasului si alte privelisti moldovene. 1850: S-a nascut Grigore Tocilescu, istoric, arheolog (s-a ocupat de studiul civilizatiilor preromane de pe teritoriul Romaniei) si folclorist; membru al Academiei Romane, vicepresedinte al acestui for (1896-1898; 1907-1909).
Grigore Tocilescu (n. Fefelei, Prahova d. 18 septembrie 1909, Bucuresti) a fost un istoric, arheolog, epigrafist si folclorist roman, membru al Academiei Romane (1890). A fost profesor de istorie antica si de epigrafie la Universitatea Bucuresti, autor al lucrarii Marele Dictionar Geografic al Romaniei, secretar general la Ministerul Invatamantului si senator conservator de mai multe ori. Tocilescu este unul din primii istorici care s-a ocupat de studiul civilizatiilor de pe teritoriul fostei Dacii. Ca folclorist a publicat in colaborare o vasta culegere folclorica. 1856, 26.
X / 7.
XI: S-a nascut istoricul Dimitrie Onciul, considerat creatorul scolii critice in istoriografia romana; intemeietorul (1922) si primul presedinte al Comisiei Consultative Heraldice; conducator al Arhivelor Statului din Bucuresti (1900-1923); membru titular al Academiei Romane din 1905, presedinte al acestui for intre anii 1920 1923 (m. 1923). 1858: Americanul Hamilton E. Smith a brevetat masina de spalat cu un sistem de circulare a apei reincalzite. 1860, 26.
X / 7.
XI: Se inaugureaza, in prezenta domnitorului Alexandru Ioan Cuza, Universitatea din Iasi, cu patru facultati: Drept, Filosofie (Litere), tiinte si Teologie; primul rector profesorul de economie politica Ion Strat (1860-1861) 1860, 26.
X / 7.
XI: Iau fiinta la Iasi, din initiativa pictorului Gh. Panaitescu-Bardasare, coala de Arte Frumoase si Pinacoteca. 1875: S-a nascut istoricul Ioan Ursu; a militat pentru desavarsirea statului national unitar roman; in 1918 a plecat in Franta, intr-o misiune universitara romana; la Paris, a facut parte din Comitetul National al Unitatii Romane, activitate continuata in Italia, unde a contribuit la infiintarea Legiunii Romane; membru corespondent al Academiei Romane (m. 1925). 1879, 26.
X / 7.
XI: S-a nascut Leon Trotki (numele real: Lev Davidovici Bronstein), om politic rus, figura proeminenta a revolutiilor din 1905-1907 si 1917; adversar al liderilor bolsevici Lenin si,...