S-a întâmplat la 27 octombrie…
S-a intamplat la 27 octombrie was first posted on octombrie 27, 2020 at 3:40 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat la 27 octombrie Cuviosul Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor, ale carui moaste sunt la Patriarhia Romana din iulie 1774. 312: Imparatul Constantin cel Mare a avut celebra viziune a Crucii. 1430: A murit Vitautas cel Mare ( Vitautas Vitovt), marele voievod lituanian, cumnatul domnitorului arii Moldovei Alexandru cel Bun (Alexandru cel Bun a fost casatorit cu Rimgaila, sora lui Vitautas Vitovt).
A fost unul dintre cei mai renumiti conducatori ai Lituaniei medievale. Vytautas a domnit intre anii 1392-1430.
In Lituania, Vytautas este venerat ca erou national de lituanieni si a fost o figura importanta in timpul procesului de renastere nationala din secolul al 19-lea. Vytautas este cel mai raspandit nume de barbat in Lituania. 1466: S-a nascut, la Rotterdam-Olanda, Erasmus din Rotterdam (m.1536), umanist renascentist olandez. 1505: A incetat din viata Ivan al III-lea (n.1440), mare cneaz al Moscovei (1462-1509). Unificator al cnezatelor si oraselor rusesti din jurul Moscovei (Iaroslavl in 1463, Rostov, 1474, Novgorod in 1478, Tver in 1485), a inlaturat suzeranitatea mongolo-tatara (1480). A stabilit relatii diplomatice cu state din Europa si Asia. Fiul sau Ivan s-a casatorit cu Elena, fiica lui tefan cel Mare. 1687: A fost semnat Tratatul de la Blaj, prin care Imperiul Habsburgic obliga 12 orase transilvanene sa primeasca la iernat trupele imperiale. Inceputul penetratiei austriece in Transilvania. Au urmat numeroase conflicte militare intre armata habsburgica si locuitorii celor 12 cetati. Dupa retragerea suzeranitatii turcesti din Transivania (1699) si Banat (1718), aceasta nu a insemnat eliberarea provinciilor romanesti, ci intrarea lor sub o noua stapanire, habsburgica. Pentru romani, cum scria istoricul secui Mihai Csery, s-a schimbat jugul de lemn otoman cu un altul de fier, austriac . 1728: S-a nascut James Cook, navigator britanic. James Cook (m. 14 februarie 1779) a fost un explorator si navigator britanic. El a facut trei calatorii in Oceanul Pacific, in cadrul carora a descoperit insulele Soci t (azi Polinezia franceza), Noua Zeelanda si Sandwich (azi arhipelagul Hawaii). Insulele Soci t au fost denumite dupa Royal Society de la Londra, care a finantat expeditia. James Cook a explorat si a declarat Australia estica posesiune engleza.
In prima sa calatorie de descoperire, in Australia si Noua Zeelanda intre 1769 si 1771, locotenentul James Cook a comandat nava HMS Endeavour, cunoscuta si sub numele de HM Bark Endeavour, nava de cercetare a Marinei Regale Britanice. Lansat la apa in 1764 sub numele de vasul carbonifer Earl of Pembroke, a fost achizitionat de Marina in 1768 pentru o misiune stiintifica in Oceanul Pacific, si pentru a explora marile in speranta gasirii presupusei Terra Australis Incognita (Pamantul Sudic Necunoscut ). Rebotezata ca His Majesty sBark the Endeavour, a plecat din Plymouth in august 1768, a ocolit Capul Horn si a ajuns in Tahiti la timp pentru a observa tranzitul lui Venus din 1769 prin fata Soarelui. Dupa aceea, a ridicat panzele catre oceanul necartografiat dinspre sud, oprindu-se in insulele Huahine, Borabora si Raiatea pe care Cook le-a revendicat in numele Marii Britanii. In septembrie 1769, a ancorat in largul Noii Zeelande, fiind primul vas european care a ajuns acolo dupa Heemskerck al lui Abel Tasman cu 127 de ani in urma. In aprilie 1770, Endeavour a devenit primul vas maritim care a ajuns pe coasta de est a Australiei, cand Cook a acostat in ceea ce astazi se numeste Golful Botany.
Endeavour a navigat apoi spre nord de-a lungul coastei australiene. A evitat la limita dezastrul dupa ce a naufragiat pe Marea Bariera de Corali, ramanand pe plaja continentului timp de cateva saptamani pentru reparatii rudimentare la coca. La 10 octombrie 1770, s-a deplasat incet catre Batavia in Indiile Orientale Olandeze pentru reparatii mai substantiale, cu echipajul obligat sa pastreze secretul despre insulele ce fusesera descoperite. Vasul si-a reluat calatoria spre vest la 26 decembrie, a ocolit Capul Bunei Sperante la 13 martie 1771, si a ajuns in portul englez Dover la 12 iulie, dupa o calatorie de trei ani pe mare.
Uitat dupa aceasta calatorie, Endeavour a petrecut urmatorii trei ani transportand provizii ale Marinei pe Insulele Falkland. Rebotezat si vandut unor persoane particulare in 1775, a revenit in serviciul naval ca transportor de trupe in timpul Razboiului de Independenta al SUA si a fost scufundata intr-o blocada intr-o blocada la Narragansett Bay, Rhode Island in 1778. Epava sa a fost localizata cu exactitate, iar resturile, inclusiv sase dintre tunurile sale si o ancora, sunt expuse la muzee maritime din intreaga lume. O replica a navei Endeavour a fost lansata la apa in 1994 si este acostata langa Muzeul National Maritim al Australiei din portul Sydney. 1744: S-a nascut Mary Moser, pictor englez (d. 1819).-1782: S-a nascut Niccol Paganini, compozitor, violonist italian. Niccol Paganini (n. Genova- d. Nisa, 27 mai 1840) a fost un violonist, violist, chitarist si compozitoritalian. Este unul din cei mai faimosi virtuozi ai viorii si este considerat unul dintre cei mai mari violonisti din toate timpurile, avand o intonatie si o tehnica inovativa perfecte.
Pentru promovarea activitatii concertistice a violonistilor debutanti, incepand din 1954, la Genova are loc la Teatrul Carlo Felice, in lunile septembrie si octombrie, Concursul international de vioara Niccol Paganini . Dupa primele 49 de editii anuale, incepand de dupa 2002 concursul se tine la fiecare doi ani. Castigatorul are onoarea de a canta cu faimoasa vioara a lui Paganini: Il Cannone. 1811: S-a nascut Isaac Merrit Singer, industrias, inventator american. Isaac Merritt Singer (d. 23 iulie 1875) a fost un inventator, actor si industrias american. A fost autorul a numeroase si semnificative imbunatatiri si inovatii ale masinii de cusut (pe care a adus-o la forma, versatilitatea si functionalitatea celor de astazi), respectiv fondatorul corporatiei Singer Sewing Machine Company. 1858: S-a nascut Theodore Roosevelt, om politic republican american, presedinte al SUA intre 1901 si 1909; adept al unei politici externe dure si al expansiunii nord-americane in America Latina; Premiul Nobel pentru Pace pe 1906 (pentru medierea in razboiul ruso-japonez) (m. 1919). 1867: A murit John Wrottesley, astronom britanic, a publicat Catalogue Of The RA Of 1318 Stars . A fost unul dintre membrii fondatori ai Societatii Regale de Astronomie (n.05.08.1798). 1872: Se incheie, la Bucuresti, o Conventie romano-austro-ungara referitoare la jonctiunea liniilor ferate austro-ungare si romane. 1873: Joseph F. Glidden, un fermier american, a inventat sarma ghimpata. 1890: S-a nascut prozatorul Titus Hotnog; a tradus din Cehov si Puskin; a redactat un studiu, bine informat, despre cuvintele de origine cumana din limba romana (m. 1957). 1891: Inventarea cutiei de scrisori.
Americanul de origine africana Philip B. Downing a primit brevetul de inventie pentru cutia de scrisori. Cutia sa proteja scrisorile de intemperii. 1902: S-a nascut arhitectul tefan Bals-Lupu; la comanda Patriarhiei romane si a Mitropoliei Moldovei, a desfasurat o ampla actiune de refacere si restaurare a unor edificii de cult si a unor monumente istorice; a scris singur sau in colaborare mai multe monografii: Manastirea Moldovita , Manastirea Humor , Manastirea Neamt s.a.; membru de onoare al Academiei Romane din 1993 (m. 1994). 1904: A fost inaugurata prima linie de metrou rapid din New York. 1910: S-a nascut istoricul Alexandru Elian; domeniile predilecte: relatiile arilor Romane cu Bizantul, istoria culturii romanesti medievale, precum si momentele principale ale istoriei Bisericii Ortodoxe Romane; membru titular al Academiei Romane din 1993 (m. 1998). 1913: S-a nascut Otto Wichterle, inventatorul lentilelor de contact, fost presedinte al Academiei de tiinta cehoslovace si presedinte onorific al Academiei Cehe (d.18.08.1998). 1916: Revista americana Variety , pentru prima data a folosit cuvantul jazz , informand cititorii sai despre formatiile muzicale din Chicago. 1918: Regele Ferdinand I a trimis mesaje presedintelui Frantei, Raymond Poincare, si primului ministru, George Clemenceau, in care si-a exprimat atasamentul ferm al poporului roman la cauza comuna si dorinta sa de a actiona pentru infaptuirea idealului national . 1919: S-a nascut economistul Costin Murgescu; a desfasurat o intensa activitate stiintifica, publicand lucrari in domeniul gandirii economice romanesti si universale si al economiei politice; membru corespondent al Academiei Romane din 1963 (m. 1989). 1923: S-a nascut pictorul american Roy Lichtenstein, reprezentant important al pop art (m. 1997). 1924: S-a nascut Lucretia Ciobanu, cantareata de muzica populara. Laureata a Festivalului Mondial al Tineretului in anul 1953, intepreta a fost numita Doamna Muntilor, datorita repertoriului pastoresc pe care l-a abordat.-1924: S-a nascut Alain Bombard, biolog francez (m. 19.07.2005).-1925: S-a nascut Warren Christopher, fost secretar de stat american. De profesie avocat, democratul Warren Christopher a fost, pe rand, ministru adjunct al Justitiei in timpul mandatului de presedinte al lui Lyndon Johnson (in 1967) si secretar de stat adjunct dupa alegerea lui Jimmy Carter la Casa Alba (in 1976). Apogeul carierei sale politice si diplomatice a fost atins in timpul primului mandat de presedinte al lui Bill Clinton, cand a ocupat functia de secretar de stat al SUA (intre ianuarie 1993 si ianuarie 1997). In aceasta calitate, el a fost printre artizanii semnarii acordului de pace israeliano-palestinian de la Oslo (1993) si al negocierilor de la Dayton (1995) care au pus capat razboiului din fosta Iugoslavie (m. 2011). 1930: S-a nascut Andrei Filotti, inginer roman, specialist in gospodarirea apelor A efectuat cercetari in domeniul gospodaririi apelor...