S-a întâmplat în 1 noiembrie 1599
S-a intamplat in 1 noiembrie 1599 was first posted on noiembrie 1, 2020 at 1:19 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 1 noiembrie 1599: Intrarea triumfala in Alba Iulia a lui Mihai Viteazul (1599-1600). Transilvania intra sub stapanirea domnului muntean. Dupa victoria asupra lui Andrei Bathory, in batalia de la elimbar (18/28 octombrie 1599), Mihai Viteazul a intrat triumfator in Cetatea Alba Iulia. Intrarea triumfatoare a avut loc in data de 1 noiembrie 1599, primind cheile orasului chiar din partea episcopului Demetrius Napragy. Desi nu a fost recunoscut de Dieta Transilvaniei decat ca un guvernator imperial, Mihai a fost conducatorul de facto al Transilvaniei. Avea incuviintarea imparatului Rudolf II care dorea sa pastreze Transilvania razvratita sub control politic.
In Romanii supt Mihai-Voievod Viteazul , istoricul Nicolae Balcescu ne descrie in cuvinte alese fericitul eveniment. Mihai Viteazul, prin opera sa politica, devenise deja un laitmotiv pentru intreaga societate romaneasca. Balcescu a editat volumul in contextul revolutiei de la 1848, pentru a sublinia relevata dorintelor nationale si de a-i insufleti pe toti cei care doreau eminaciparea romanilor. Intr-aceea, Mihai-Voda, ridicandu-si tabara de la Sibiu, inainta cu incetul spre Alba-Iulia.
Prin toate orasele pe unde trecu in cale, locuitorii alerga inainte-i cu daruri, slobozind pusti in semn de veselie si primindu-l cu mare dragoste si entuziasm. Apropiindu-se de Alba, locuitorii orasului si ai judetului il intampinara cale de o leuga (2200 de metri) inainte cu multa cinste si daruri.
In capul lor era episcopul catolic Dimitrie Naprasdi, incunjurat de tot clerul sau. El felicita in numele poporului pe domn de sosirea sa, urandu-i tot felul de fericiri, o domnie vecinica asupra tarii Ardealului, ce el dobandise cu sabia, o viata indelungata si izbanzi multe, care sa se adaoge unile peste altele. In aceeasi zi, luni 1 noiemvrie, Mihai-Voda intra cu mare pompa in capitala Ardealului.
Dorinta ce adesea avea d-a face intiparire popoarelor printr-o stralucita priveliste, adaogandu-se la vesela imbatare a unei izbanzi de atata vreme dorita, facu pe Mihai de puse in aceasta intrare triumfala o podoaba neauzita in partile noastre. ntrarea s-a facut prin poarta Sf. George.
De la aceasta poarta pana la palatul domnesc, sta insirati ostasii de ambe partile ulitei in mai multe randuri, in dosul carora se gramadise mii de mii de popor. Inainte venea episcopul si clerul sau, isnafurile (corporatiile) orasului, apoi o banda de muzica ce se compunea de opt trambite, care cu multa armonie modula sonurile lor, de atatea tobe de otel pre obiceiul turcesc, de un bun numar de flaute si flasnete. In urma acestei orchestre, venea Mihai, calare pe un maret cal alb. Opt paji investiti cu mare eleganta incunjura calul domnului....