S-a intamplat in 5 noiembrie 1956: A murit actrita Maria Filotti (n. 9 octombrie 1883, sat Batogu, com. Ciresu, jud. Braila). Dupa absolvirea scolii primare, la Braila, urmeaza ciclul liceal la coala Secundara de Fete Penetis si Zurmali , din orasul natal. Din comisia de bacalaureat, sustinut la Liceul I.

C. Massim, in calitate de presedinte facea []The post S-a intamplat in 5 noiembrie 1956 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 5 noiembrie 1956 was first posted on noiembrie 5, 2020 at 4:30 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 5 noiembrie 1956: A murit actrita Maria Filotti (n. 9 octombrie 1883, sat Batogu, com. Ciresu, jud. Braila). Dupa absolvirea scolii primare, la Braila, urmeaza ciclul liceal la coala Secundara de Fete Penetis si Zurmali , din orasul natal. Din comisia de bacalaureat, sustinut la Liceul I.

C. Massim, in calitate de presedinte facea parte si tefan Sihleanu, directorul Teatrului National din Bucuresti, care a fost placut impresionat de calitatile artistice ale acesteia, fapt ce a jucat un important rol in orientarea sa profesionala. Studiaza Literele si Filosofia la Universitate si Arta Dramatica la Conservatorul din Bucuresti, la clasa Aristizzei Romanescu, pe care l-a absolvit, in 1906, pe scena Nationalului bucurestean, cu piesele Fratii si Fantana Blanduziei. A fost remarcata de noul director, Alexandru Davila, care-i propune sa joace aici, dar ea a preferat sa ramana la Iasi, unde semnase un contract incepand cu 1 septembrie 1906. Pe scena ieseana a jucat in rolurile Berta din Victimele legii, Germaine din Banii, de O. Mirabeau, Clara Torini din Jucatorii de carti, de H. Lecca, Thomry din Martira, de Jean Richepin, Heriette din Doua orfeline, Nelly Rosier din Stafia barbatului s.a. Dupa o scurta perioada petrecuta la Nationalul bucurestean, primeste o bursa si pleaca la Viena pentru specializare, in 1909 1910. In timpul primului razboi mondial s-a refugiat la Iasi, unde a organizat un spital de campanie, a ingrijit ranitii si a continuat sa joace pe scenele locale. In 1919, a devenit profesoara la Conservatorul de Arta Dramatica, inlocuindu-l pe Tony Bulandra, unde preda un curs de mimica, pentru prima data acceptat in Romania. ...