S-a intamplat in 3 mai 1560: Diaconul Coresi si Tudor diacul incep tiparirea (pana la 30 ianuarie 1561), la Brasov, a Tetraevanghelului romanesc tradus din limba slavona. Activitatea tipografica a luat amploare prin activitatea Diaconului Coresi, originar din Targoviste, editor a peste 30 de titluri texte religioase, hagiografice de preamarire a vietii sfintilor, []The post S-a intamplat in 3 mai 1560 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 3 mai 1560 was first posted on mai 3, 2021 at 3:15 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 3 mai 1560: Diaconul Coresi si Tudor diacul incep tiparirea (pana la 30 ianuarie 1561), la Brasov, a Tetraevanghelului romanesc tradus din limba slavona. Activitatea tipografica a luat amploare prin activitatea Diaconului Coresi, originar din Targoviste, editor a peste 30 de titluri texte religioase, hagiografice de preamarire a vietii sfintilor, ori istorice. Tipograf si carturar de seama, Coresi a trait in secolul al XVI-lea si a invatat mestesugul tiparului in atelierul lui Dimitrie Liubavici, apoi trece muntii si se stabileste la Brasov, unde avea sa desfasoare o rodnica activitate de aproape un sfert de veac. Asadar,incepand de la 3 mai 1560 pana la 30 ianuarie 1561, Coresi tipareste Tetraevangheliarul, scris cu 156 de ani inainte, de Nicodim, insa Coresi s-a bazat pe vechile traduceri romanesti ale Sfintei Scripturi, cu adaptarile facute de preotii de la biserica Sfantul Nicolae din cheii Brasovului (atestata prin marturii de la 1292), unde functiona si prima scoala din Romania, din anul 1495. Lucrarea facea parte dintr-o serie mai ampla, de peste 15 volume, iar in epilogul cartii se mentioneaza ca aceasta a fost tiparita sa fie popilor rumanesti sa inteleaga sa invete rumanii cine-s crestini . De asemenea, editorul volumului se adresa catre toti sfentii parinti oare vladici, oare episcopi, oare popi , rugandu-i sa nu judece inainte de a citi cartea.

Tetraevanghelul este impodobit cu patru frontispicii la inceputul Evangheliilor. Tiparirea, in anul 1561, a voluminoasei carti de 246 de foi, a durat noua luni, folosindu-se tehnica xilogravurii, care necesita eforturi deosebite, asa cum aratam, fiecare pagina trebuia sculptata in lemn....