Contribuţia oferită umanităţii de Constantin cel Mare
Mare a fost numit si la fel de demn si slavitul fiu al Makedoniei noastre, Alexandru. i a fost intr-adevar mare, pentru ca prin relativ mica ostire macedoneana a reusit sa ajunga pana in adancurile Asiei, pana la raul Gange, si sa intemeieze propriul imperiu, un imperiu care a raspandit samanta elinismului la marginile lumii si a pregatit terenul pentru semanarea Evangheliei lui Hristos.
Dar opera Marelui Constantin este superioara operei marelui Alexandru. Pentru ca marele Constantin a insuflat crearea unei civilizatii crestine. i nu doar a zamislit ideea, ci s-a si luptat neabatut pentru materializarea ei. Asa a luat nastere statul sau crestin, cunoscut in istoria universala cu numele de Imperiul bizantin . Imperiul bizantin este un stat exceptional si unic; unic in ceea ce priveste scopul, unic in ceea ce priveste durata.
In ceea ce priveste scopul mai intai. Care stat de astazi mai are idealurile, pe care le-a avut Bizantul? Exista vreo 160 de state, ale caror steaguri flutura in curtea Organizatiei Natiunilor Unite. Care din aceste state are idealurile cu care a trait si s-a dezvoltat Bizantul? Care este scopul acestor state astazi? Daca scopul omului nu este sa mancam si sa bem, caci maine vom muri (Isaia 22, 13; I Corinteni 15, 32), cu atat mai mult scopul unui stat nu trebuie sa fie material. Asadar, scopul statului bizantin nu a fost materia (prosperitatea materiala, dezvoltarea materiala, exploatarea materiala a resurselor profitabile, a apelor si a solului, impunerea prin forta, cuceririle). Scopul Bizantului a fost inalt, ceresc, superior si celui imaginat in Statul ( ) lui Platon, care a incercat sa-l materializeze, dar a esuat. Scopul Bizantului a fost aplicarea, propovaduirea si raspandirea Sfintei Evanghelii, crestinarea si civilizarea popoarelor barbare.
Asadar, Bizantul a fost centrul, din care a iradiat credinta crestina in Rasarit si Apus. Unicul stat in ceea ce priveste scopul pe care si l-a impus. Insa unicul si in ceea ce priveste durata pe care a avut-o. Deschideti istoria. Cati ani au durat regimurile acestei lumi? Cat a durat democratia lui Pericle in Atena? Cat a tinut regimul oligarhic al lui Lycurgos in Sparta? Cate zile a avut regatul marelui Alexandru? Cat a durat imparatia persilor, a asirienilor, a babilonienilor si a altor neamuri? Cel mult 4-5 secole. In timp ce Imperiul bizantin, fenomen unic, a tinut 1100 de ani. i a fost centrul intregii lumi, farul, campionul, avangarda care s-a luptat pentru idealurile crestine.
Constantinopolul, in care marele Constantin si-a mutat resedinta dinadins, a devenit noua capitala. In el cea mai inalta constructie era o coloana, deasupra careia iradia o cruce mare. Marele Constantin, cu dumnezeiasca insuflare, si-a dat seama...