Predica Mitropolitului Augustin de Florina la pomenirea Sfintilor Imparati Constantin si Elena Iubitii mei, o zi luminoasa si plina de bucurie a rasarit astazi, sarbatoarea Sfintilor Constantin si a mamei lui, Elena. Constantin si Elena sunt doua nume cunoscute si populare nu doar natiunii eline, ci intregii lumi ortodoxe. O multime de barbati si de []Predica Mitropolitului Augustin de Florina la pomenirea Sfintilor Imparati Constantin si Elena Iubitii mei, o zi luminoasa si plina de bucurie a rasarit astazi, sarbatoarea Sfintilor Constantin si a mamei lui, Elena. Constantin si Elena sunt doua nume cunoscute si populare nu doar natiunii eline, ci intregii lumi ortodoxe. O multime de barbati si de femei poarta numele lor. i nu doar oameni simpli, ci si principi si regi, si imparati, si generali. De asemenea, multe biserici de la orase si sate, capele si paraclise au ca hram numele lor si astazi sarbatoresc. Sarbatoreste si frumoasa biserica a lor in Aminteos din Mitropolia Florinei, care a fost construita intr-o perioada de timp scurta.***Sfantul Constantin a fost numit de istorie Mare . i acest epitet, care rar se confera, nu este gratuit; nu este un titlu de nobil ca unele titluri ale imparatilor din Occident. Corespunde realitatii, precum vom vedea.

Mare a fost numit si la fel de demn si slavitul fiu al Makedoniei noastre, Alexandru. i a fost intr-adevar mare, pentru ca prin relativ mica ostire macedoneana a reusit sa ajunga pana in adancurile Asiei, pana la raul Gange, si sa intemeieze propriul imperiu, un imperiu care a raspandit samanta elinismului la marginile lumii si a pregatit terenul pentru semanarea Evangheliei lui Hristos.

Dar opera Marelui Constantin este superioara operei marelui Alexandru. Pentru ca marele Constantin a insuflat crearea unei civilizatii crestine. i nu doar a zamislit ideea, ci s-a si luptat neabatut pentru materializarea ei. Asa a luat nastere statul sau crestin, cunoscut in istoria universala cu numele de Imperiul bizantin . Imperiul bizantin este un stat exceptional si unic; unic in ceea ce priveste scopul, unic in ceea ce priveste durata.

In ceea ce priveste scopul mai intai. Care stat de astazi mai are idealurile, pe care le-a avut Bizantul? Exista vreo 160 de state, ale caror steaguri flutura in curtea Organizatiei Natiunilor Unite. Care din aceste state are idealurile cu care a trait si s-a dezvoltat Bizantul? Care este scopul acestor state astazi? Daca scopul omului nu este sa mancam si sa bem, caci maine vom muri (Isaia 22, 13; I Corinteni 15, 32), cu atat mai mult scopul unui stat nu trebuie sa fie material. Asadar, scopul statului bizantin nu a fost materia (prosperitatea materiala, dezvoltarea materiala, exploatarea materiala a resurselor profitabile, a apelor si a solului, impunerea prin forta, cuceririle). Scopul Bizantului a fost inalt, ceresc, superior si celui imaginat in Statul ( ) lui Platon, care a incercat sa-l materializeze, dar a esuat. Scopul Bizantului a fost aplicarea, propovaduirea si raspandirea Sfintei Evanghelii, crestinarea si civilizarea popoarelor barbare.

Asadar, Bizantul a fost centrul, din care a iradiat credinta crestina in Rasarit si Apus. Unicul stat in ceea ce priveste scopul pe care si l-a impus. Insa unicul si in ceea ce priveste durata pe care a avut-o. Deschideti istoria. Cati ani au durat regimurile acestei lumi? Cat a durat democratia lui Pericle in Atena? Cat a tinut regimul oligarhic al lui Lycurgos in Sparta? Cate zile a avut regatul marelui Alexandru? Cat a durat imparatia persilor, a asirienilor, a babilonienilor si a altor neamuri? Cel mult 4-5 secole. In timp ce Imperiul bizantin, fenomen unic, a tinut 1100 de ani. i a fost centrul intregii lumi, farul, campionul, avangarda care s-a luptat pentru idealurile crestine.

Constantinopolul, in care marele Constantin si-a mutat resedinta dinadins, a devenit noua capitala. In el cea mai inalta constructie era o coloana, deasupra careia iradia o cruce mare. Marele Constantin, cu dumnezeiasca insuflare, si-a dat seama...