Serile noastre de colinde si bucuriile noastre din Noaptea Nasterii Domnului sunt ca ale cetelor ingeresti care il insoteau pe maretul arhanghel Gavril, purtatorul Vestii Bune la Buna-Vestire, spre Sfanta Maria, iar acum, cu implinirea ei, spre pastori. Asemenea ingerilor trebuie sa-i insotim si noi de fiecare data pe cei ce duc Vestea cea Buna []Serile noastre de colinde si bucuriile noastre din Noaptea Nasterii Domnului sunt ca ale cetelor ingeresti care il insoteau pe maretul arhanghel Gavril, purtatorul Vestii Bune la Buna-Vestire, spre Sfanta Maria, iar acum, cu implinirea ei, spre pastori. Asemenea ingerilor trebuie sa-i insotim si noi de fiecare data pe cei ce duc Vestea cea Buna celor ce-L asteapta pe Mantuitorul.

Voua, care sunteti treji, voua, care vreti sa auziti cea mai Buna Veste ce sa dus vreodata cuiva, ascultati si primiti bucuria, ca si pentru voi S a nascut Iisus, Singurul, dar Desavarsitul Mantuitor al fiecaruia si al tuturor.

Vestea cea mai mare trebuia dusa de mesagerul cel mai insemnat. Marele inger Gavril spunea el insusi despre sine: Eu sunt Gavril care stau in fata lui Dumnezeu si am fost trimis sa ti aduc aceasta Veste Buna (Lc 1, 19). Ce sol stralucit si ce solie stralucita!Noi, daca am fost socotiti vrednici de increderea Domnului si am fost pusi in slujba vestirii Evangheliei, trebuie sa fim incredintati ca aceasta este solia cea mai stralucita din lume si ca trebuie sa o facem nu numai cu toata bucuria de care e in stare sufletul nostru, ci si cu toata evlavia si curatia.

Oricare suflet la care ne trimite Dumnezeu poate deveni un purtator de Hristos. De aceea totdeauna trebuie sa l privim pe fiecare om caruia i L vestim pe Domnul ca avand un pret sfant si o insemnatate deosebita pentru Dumnezeu.

Chiar daca Vestea Buna, Evanghelia, ar trebui ca noi sa o propovaduim tuturor oamenilor, totusi personal nimeni dintre noi, oricat de harnici am fi in slujba aceasta, n o putem face chiar spre toti. Umblam zilnic printre multi dintre oameni, dar nu tuturora le vorbim despre taina aceasta. Unora am vrea, dar nu le putem. Altora am putea, dar nu vrem. Acestea toate sunt niste datorii ramase neimplinite de noi.

Noi ar trebui sa ne rugam neincetat pentru aceste datorii neimplinite. Pentru cele din trecut sa avem lacrimi pentru a primi iertare. Pentru cele din prezent sa avem ravna si caldura corespunzatoare. Iar pentru cele din viitor sa avem o grija si o punctualitate ingereasca.

Arhanghelul Gavril se pare ca a fost insarcinat in chip deosebit sa poarte grija nu numai de Mantuitorul nostru la Venirea Sa in lumea aceasta pentru aducerea mantuirii noastre. i nu numai de Maica Lui sfanta tot timpul Vietii Copilului ei Sfant ci si de toti cei care erau cei mai de aproape in slujba Fiului lui Dumnezeu.

Dupa ce l-a instiintat pe preotul Zaharia despre nasterea profetului care va merge inaintea Domnului, pregatind astfel calea Sa, si dupa ce a dus Sfintei Fecioare Maria Vestea Stralucita a Nasterii Fiului lui Dumnezeu, desigur ca tot arhanghelul Gavril trebuia sa fie acela care sa-l linisteasca pe dreptul Iosif, care sa i instiinteze pe pastori, care sa-i calauzeasca pe magi Pentru ca oricine primeste o slujba de la Dumnezeu trebuie sa aiba grija de toate cele ce pot ajuta ori primejdui slujba aceasta.

Acest bun arhanghel a aratat atata grija de Man tuitorul nostru cat a umblat ca om pe acest pamant! El trebuie sa L fi pazit tot drumul pribegiei in Egipt, avand grija de Copilul Sfant si de Maica Lui Sfanta ca de cele mai nevinovate, mai primejduite si mai slabe, dar si mai sfinte dintre toate...