S-a intamplat in 11 mai 1849: A murit (executat, dupa ce fusese condamnat la moarte de un tribunal militar maghiar) pastorul Stefan Ludwig Roth, istoric si ganditor german din Transilvania; participant la Revolutia de la 1848-1849, a sustinut cauza romanilor transilvaneni. S-a nascut la 24 noiembrie 1796 la Medias unde tatal sau era director si []The post S-a intamplat in 11 mai 1849 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 11 mai 1849 was first posted on mai 11, 2020 at 3:38 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 11 mai 1849: A murit (executat, dupa ce fusese condamnat la moarte de un tribunal militar maghiar) pastorul Stefan Ludwig Roth, istoric si ganditor german din Transilvania; participant la Revolutia de la 1848-1849, a sustinut cauza romanilor transilvaneni. S-a nascut la 24 noiembrie 1796 la Medias unde tatal sau era director si profesor la Gimnaziul german, iar ulterior pastor luteran intr-o serie de localitati din Judetul Sibiu.

Dupa absolvirea liceului, la Sibiu, in anul 1817, devine student al Universitatii din Tubingen, din cadrul Confederatiei germane, unde studiaza teologia, filosofia, matematica, fizica si botanica. Pentru o perioada de doi ani, intre 1818-1820, va frecventa cursurile Institutului de educatie de la Yverdon, Elvetia, fondat si condus de unul dintre cei mai mari pedagogi ai tuturor timpurilor, Johann Heinrich Pestalozzi. Aici, el se va dedica studiilor de pedagogie si va activa si ca profesor.

Prezenta lui la Yverdon a fost determinata de vocatia sa personala prin care dorea sa-si cladeasca activitatea viitoare de sprijinire a emanciparii oamenilor, indiferent de nationalitate, prin cultura si educatie. Extrem de edificatoare, in acest sens, a fost caracterizarea pe care i-a facut-o marele Pestalozzi lui St. Ludwig Roth: Am cunoscut in persoana sa un om capabil de a aplica in patria sa cu succes principiile pe care le elaboram aici pentru scopurile noastre, un om animat totodata de cel mai curat zel si intr-atat de insufletit de dragostea ce o poarta poporului sau incat nici o stradanie si nici un efort nu-i vor fi prea mari spre a obtine un rezultat important, hotorator pentru patria sa. Seriozitatea, valoarea intelectuala, abnegatia si convingerile profund umaniste au facut ca Stefan Ludwig Roth sa devina discipol, colaborator si prieten al lui Pestalozzi. La varsta de 24 de ani isi sustine teza de doctorat la Universitatea din Tubingen, cu tema Esenta statului ca institutie educativa pentru formarea omului , obtinand astfel titlul de doctor in filosofie si magister al artelor liberale .

Incepand cu sfarsitul anului 1820 il gasim pe Stefan Ludwig Roth, in Transilvania, ca profesor al Liceului german din Medias iar din 1831 ca director al acestuia. In acesta calitate, el a intentionat sa modernizeze invatamantul prin introducerea unor reforme considerate de el necesare dezvoltarii acestuia si care isi aveau originea, mai ales, in profundele sale convingeri umaniste dar si in modelul pedagogic al lui Pestalozzi. Tot in aceasta perioada, el a incercat sa infiinteze si un institut pedagogic, la Medias sau Sibiu, similar celui fondat de mentorul sau in Elvetia.

Fiind un adversar deschis al absolutismului habsburgic, in general si al reactionarismului ultranationalist si sovin maghiar, in principal, St.

Ludwig Roth si-a atras ostilitatea acestora, dar si al unui segment conservator al comunitatii sasesti, ceea ce a dus la indepartarea sa din invatamant in anul 1834.

In perioada 1834 1849, St. Ludwig Roth este preot luteran in localitatile Mosna si Nemsa, din Judetul Sibiu si desfasoara o intensa activitate publicistica axata pe o problematica sociala, economica, politica si nationala. Subiectele sale se refera la agricultura, bresle, sistem bancar, sistemul legislativ, necesitatea egalitatii intre natiuni si aduc in atentie oportunitatea aparitiei unor periodice destinate, cu precadere, claselor sociale de jos.

Maniera de elaborare, analiza obiectiva si abordarea la un inalt nivel intelectual al temelor publicate, inclusiv in plan national, il apropie, in aceasta perioada, pe St. Ludwig Roth, de intelectualitatea romaneasca transilvaneana. Ceea ce a consolidat, insa, colaborarea acestuia cu elita conducatoare a romanilor si a dovedit intreaga lui sustinere pentru realizarea dezideratelor nationale fundamentale ale romanilor din Transilvania a fost publicarea lucrarii Lupta limbilor in Transilvania , din anul 1842. Aici, St. Ludwig Roth se opunea Dietei de la Cluj, care statuase limba maghiara ca limba oficiala in Transilvania, sustinand cu argumente de necontestat caracterul dominant al limbii romane: Domnii din Dieta de la Cluj au dat poate nastere unei limbi de cancelarie si acum se bucura de venirea pe lume a prunculuinu e nevoie de proclamarea vreunei limbi ca limba...