S-a intamplat in 10 iunie1860: S-a nascut soprana Hariclea Darcl e (Hartulary). Hariclea Haricli, pe numele sau la nastere, a venit pe lume la 10 iunie 1860, la Braila, fiind cel de-al treilea copil al mosierului de origine greaca Ion Haricli si a Mariei Aslan, nepoata domnitei Mavrocordat.

Inca din copilarie, perioada in care a fost la []The post S-a intamplat in 10 iunie 1860 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 10 iunie 1860 was first posted on iunie 10, 2020 at 3:10 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 10 iunie1860: S-a nascut soprana Hariclea Darcl e (Hartulary). Hariclea Haricli, pe numele sau la nastere, a venit pe lume la 10 iunie 1860, la Braila, fiind cel de-al treilea copil al mosierului de origine greaca Ion Haricli si a Mariei Aslan, nepoata domnitei Mavrocordat.

Inca din copilarie, perioada in care a fost la un pas de a muri de febra tifoida, a studiat pianul in particular si a luat lectii de canto la pensionul Lobkovitz din Viena cu profesoara Marchesi, iar la Bucuresti a studiat cu profesoara de origine franceza Madame La Kerre. In 1881, debuteaza intr-un recital de canto, pe scena teatrului din Braila, orasul sau natal.

In februarie 1881, ea s-a casatorit cu tanarul locotenent de artilerie Iorgu Hartulary iubirea lor avand sa se stinga repede, din cauza viciilor lui Iorgu, cartile de joc, chefuri si femei -, iar in 1886 pleaca la Paris, unde se lupta din greu cu neajunsurile, desi primea de-acasa cate 500 de franci pe luna. Nici macar nasterea fiului ei, Ion, nu o abate din drum, continuand sa ia lectii de canto, cu E. Duvernois de la Conservator.

Este remarcata de Charles Gounod, care ii incredinteaza rolul Margaretei din Faust , in care avea sa debuteze international, la 14 decembrie 1888, pe scena Operei Mari din Paris. Atunci s-a remarcat prin vocea sa exceptionala, momentul prilejuindu-i consacrarea artistica internationala. A obtinut astfel si primul contract pentru un turneu european care avea sa inceapa in vara anului 1889. Se pare ca tot Gounod a fost acela care i-a sugerat adoptarea numelui Darcl e.

In decembrie 1890, a interpretat pentru prima data, pe scena Teatro alla Scala din Milano, rolul Chimenei, din Cidul de Jules Massenet, spectacol la care a asistat insusi marele compozitor italian Giuseppe Verdi. Avea sa urce ulterior pe prestigioasa scena milaneza de nu mai putin de 120 de ori, in intreaga cariera. Au urmat interpretari de succes pe marile scene ale lumii, la Paris, Berlin, Florenta, Roma, Buenos Aires, Lisabona, Monte Carlo, New York sau Moscova.

Multe dintre partiturile care au devenit celebre, au fost special concepute pentru vocea sa exceptionala, cateva dintre opere fiind: Condor de Carlos Gomes (rolul Odulea, Teatrul Scala din Milano, 1891), I Rantzau de Pietro Mascagni (rolul Luisa, premiera absoluta la Teatro della Pergola din Florenta, 1892), Cristoforo Colombo de Alberto Franchetti (rolurile Isabella di Aragona, Ikuamota, Teatrul din Genova, 1892, Amy Robsard de Isidor da Lara (rolul Amy Robsard, Opera din Monte Carlo, 1897), Hero e Lenadro de Luigi Mancinelli (rolul Hero, Opera din Madrid, 1897), Iris de Pietro Mascagni (rolul Iris, premiera absoluta la Teatrul de Opera din Roma, 1898, apoi la Milano si Bucuresti), Enoch Arden de Alexis Catargi (rolul Ammie Lee, Teatrul National din Bucuresti, 1904) sau Eidelberga mia de Ubaldo Pachierotti (rolul Catnei, Teatrul Colon din Buenos Aires, 1909. Mai mult, marele compozitor italian Giacomo Puccini a considerat-o pe Hariclea Darcl e singura cantareata care poate intruchipa perfect rolul Floriei in Tosca si la cererea ei, a adaugat operei aria Vissi d arte, vissi d amore , distribuind-o in spectacolul de premiera din 14 ianuarie 1900, care a avut loc la Teatro Constanzi din Roma, alaturi de tenorul Emilio de Marchi si baritonul Eugenio Giraldoni, cel care reprezenta marea ei dragoste. Interpretarile sale magistrale au fost mult influentate de faptul ca era o buna cunoscatoare a mai multor limbi straine germana, franceza, italiana, spaniola, engleza, greaca, rusa -,...