S-a intamplat la 17 octombrie 1873: S-a nascut Gheorghe iteica, matematician roman. Gheorghe iteica (n. 4/17 octombrie 1873, Drobeta Turnu-Severin d. 5 februarie 1939, Bucuresti) a fost un mare matematician si pedagog roman. Profesor la Universitatea din Bucuresti si la coala Politehnica din Bucuresti. Membru al Academiei Romane si al mai multor academii straine, []The post S-a intamplat la 17 octombrie 1873 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat la 17 octombrie 1873 was first posted on octombrie 17, 2020 at 2:14 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat la 17 octombrie 1873: S-a nascut Gheorghe iteica, matematician roman. Gheorghe iteica (n. 4/17 octombrie 1873, Drobeta Turnu-Severin d. 5 februarie 1939, Bucuresti) a fost un mare matematician si pedagog roman. Profesor la Universitatea din Bucuresti si la coala Politehnica din Bucuresti. Membru al Academiei Romane si al mai multor academii straine, doctor honoris causa al Universitatii din Varsovia.

S-a ocupat in special cu studiul retelelor din spatiul cu n dimenisuni, definite printr-o ecuatie a lui Laplace. Creator al unor capitole din geometria diferentiala proiectiva si afina, unde a introdus noi clase de suprafete, curbe si retele care ii poarta numele. Gheorghe iteica s-a nascut la Turnu-Severin, la 4/17 octombrie 1873. Tatal sau a fost fochist pe vapoarele dunarene si a murit de timpuriu. Pentru meritele sale si prin dorinta puternica de a studia, manifestata inca din primii ani de scoala, tanarul iteica reuseste sa obtina o bursa. Gheorghe iteica a urmat liceul din Craiova, unde s-a distins la toate obiectele. Cu mintea sa larg cuprinzatoare, el se manifesta in toate activitatile culturale, indemnandu-si colegii sa colaboreze la Revista coalei . La aceasta publicatie, elevul iteica redacteaza rubrica matematica. In timpul scurt cat a durat revista, el publica douazeci de probleme, la care primeste solutii pe care tot el le redacteaza. Din punct de vedere al istoricului revistelor matematice, dupa revista Recreatii tiintifice din Iasi, care a aparut intre anii 1883 1889, aceasta este a doua publicatie romaneasca cuprinzand chestiuni de matematici. Totodata Gheorghe iteica colaboreaza la revista prin studii literare si filosofice. Aceste preocupari le-a avut iteica in tot cursul vietii sale fiind totodata si un iubitor de muzica. Dupa ce a absolvit liceul, iteica vine in Bucuresti. El obtine prin concurs o bursa si poate sa urmeze astfel matematicile. La universitate are profesori pe Spiru Haret, pe David Emanuel, pe Constantin Gogu. In 1895 Gheorghe iteica isi ia licenta si este numit profesor la seminarul Nifon. Curand insa, el a fost numit in invatamantul superior. Pregatirea temeinica si puterea sa de munca ii confereau acest drept. Gheorghe iteica izbuteste sa plece la Paris, din economiile facute cu greu din salariul sau. Dupa un concurs, la care cu mare greutate era admis un strain, iteica ramane sa studieze la cea mai vestita universitate din lume, de atunci, el isi reface in primul rand licenta, fiind clasificat primul. In tot timpul cat a stat la Paris, a studiat neincetat, impartindu-se aproape exclusiv intre cursuri si biblioteci, scria intr-un articol profesorul N. Mihaileanu, aparut in numarul 8 din Gazeta Matematica, anul 1955. iteica socotea o datorie sa se intoarca in tara cat mai repede, ceea ce a si facut in anul 1899, imediat dupa sustinerea tezei. Gheorghe iteica este al cincilea roman doctor in matematici al Universitatii din Paris, dupa Spiru Haret, David Emanuel, Const. Gogu si N. Coculescu. La congresele internationale de matematici Toronto (Canada) in 1924, Zurich (1928), Oslo (1936) iteica a fost ales presedinte al sectiei de geometrie. El a fost invitat la universitatile din Roma, Bruxelles si de cateva ori la Paris, sa tina cursuri. Cartile sale se bucura de o deosebita pretuire si au avut o mare circulatie. In tratatele de specialitate, nu numai ca sunt inscrise rezultatele date de...