S-a intamplat in 20 noiembrie 1856: A murit Bolyai Farkas, matematician maghiar din Transilvania, cunoscut mai ales pentru contributiile sale in geometrie, tatal matematicianului Bolyai J nos. Farkas Bolyai s-a nascut la Buia, localitate aflata la cca.40 de kilometri de Sibiu, la 2 februarie 1778, si si-a facut studiile la Cluj-Napoca, apoi in Germania, la universitatile []The post S-a intamplat in 20 noiembrie 1856 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 20 noiembrie 1856 was first posted on noiembrie 20, 2020 at 1:39 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 20 noiembrie 1856: A murit Bolyai Farkas, matematician maghiar din Transilvania, cunoscut mai ales pentru contributiile sale in geometrie, tatal matematicianului Bolyai J nos. Farkas Bolyai s-a nascut la Buia, localitate aflata la cca.40 de kilometri de Sibiu, la 2 februarie 1778, si si-a facut studiile la Cluj-Napoca, apoi in Germania, la universitatile Jena si Gottingen. Aici, la Universitatea Georg August, s-a imprietenit cu Carl Friedrich Gauss, renumitul matematician cu care, de altfel, va tine legatura, prin scrisori, tot restul vietii. Reintors in Transilvania, preda la Colegiul Evanghelic Reformat din Targu Mures.

Din 1804 si pana la sfarsitul vietii este profesor la Colegiul Reformat din Targu-Mures (azi liceul Bolyai Farkas) unde preda matematica, astronomie, fizica si chimie. Pe langa activitatea de profesor, finalizata cu doua lucrari de pedagogie si manuale tiparite in tipografia scolii Farkas Bolyai are si alte preocupari multilaterale: scrie poezii si piese de teatru, traduce din engleza si germana, este preocupat de actorie, desen, pictura, muzica, silvicultura; are aptitudini tehnice construind sobe dupa schite proprii. Intreaga sa energie si-a dedicat-o insa matematicii. Lucrarea sa fundamentala Tentamen (Targu-Mures, 1832) scrisa in latina este o sinteza a indelungatelor sale framantari si meditatii privind bazele matematicii, cu idei si intuitii geniale ce au premers epocii.

In 1825 devine membru al Academiei de Stiinte din Pesta. Farkas Bolyai a fost un talent multiplu: cunostea mai multe limbi straine (latina, greaca, ebraica), era pasionat de pictura, muzica, literatura si in special de matematica.

Din punct de vedere al conceptiilor filozofice, Bolyai era la inceput ateu, ca apoi sa manifeste un idealism sub forma camuflata.

Moare la Targu-Mures in anul 1856, fiind inmormantat in Cimitirul reformat din localitate. Farkas redacteaza doua lucrari, privitoare la postulatul lui Euclid, pe care i le trimite lui Gauss.

Acesta ii raspunde, remarcand anumite erori de rationament.

Este totusi important sa aratam ca in scrierile respective se gaseste o idee fundamentala, anume faptul ca problema poate fi privita din punctul de vedere nou al independentei acestei...