S-a intamplat in 3 august 1492: Cristofor Columb a inceput prima sa calatorie spre America. Expeditia se va incheia la 15 martie 1493. Navigatorul si exploratorul Cristofor Columb s-a nascut in 1451 la Genova. Primele calatorii pe o corabie le-a facut in adolescenta pe Mediterana. Columb la maturitate si-a dorit sa gaseasca un nou drum []The post S-a intamplat in 3 august 1492 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 3 august 1492 was first posted on august 3, 2020 at 12:01 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 3 august 1492: Cristofor Columb a inceput prima sa calatorie spre America. Expeditia se va incheia la 15 martie 1493.

Navigatorul si exploratorul Cristofor Columb s-a nascut in 1451 la Genova. Primele calatorii pe o corabie le-a facut in adolescenta pe Mediterana. Columb la maturitate si-a dorit sa gaseasca un nou drum spre Asia, dar cel mai aproape de acest continent a fost in aceste calatorii mediteraneene, cand a ajuns in insula greceasa Chios, aflata atunci sub stapanire genoveza. Prima calatorie in Atlantic, in 1476, era cat pe ce sa-l coste viata, deoarece corabia sa a fost atacata de corsari francezi langa coasta Portugaliei. Ambarcatiunea sa a fost incendiata si a trebuit sa inoate pana la tarmul lusitan. A ajuns la Lisabona, s-a stabilit acolo si s-a casatorit cu frumoasa Felipa Perestrell care i-a daruit prin 1480 un fiu, Diego. La scurt timp a murit Felipa, iar Columb s-a mutat in Spania. Acolo a mai avut un fiu, Fernando, in 1488 din relatia cu Beatriz Enriquez de Arana. Cristofor Columb a participat dupa mutarea in Spania la expeditii in Africa, culegand informatii despre curentii estici si vestici din Insulele Canare. In acea perioada dominatia musulmana in Orientul Mijlociu facea comertul cu India si China dificil.

Fiind convins ca o ruta prin Atlantic ar fi mai rapida si mai sigura, Columb a conceput un plan de expeditie spre India navigand spre vest. El a estimat ca Pamantul este o sfera cu diametrul de 8.000 de km (in realitate 12.742) si ca distanta dintre Insulele Canare si Japonia este de 3680 de mile. Calculele sale desi incorecte, erau mult mai bune fata de ce se credea la vremea respectiva. Multi dintre exepertii nautici ai vremii l-au contrazis si au aderat la estimarile din secolul II i. Hr de 40.000 de km. Asta insemna ca distanta dintre Insulele Canare si Japonia era de aproximativ 20.000 de km. Desi erau pe pozitii contrare in ceea ce priveste distanta, toti erau de acord ca spre vest era doar apa, nu si uscat. Columb a propus regelui Portugaliei o expeditie cu trei corabii spre vest, dar a fost refuzat.

Apoi s-a dus la Genova si Venetia insa rezultatul a fost acelasi. In 1486 a ajuns la curtea Isabellei de Castilia si Ferdinand de Aragon.

Initial, si expertii lor au fost sceptici. Ideea nu le-a prea suras monarhilor, ei fiind angrenati in recucerirea peninsulei de la musulmani, dar au ramas in contact cu Columb. Navigatorul si-a continuat expunerile si la scurt timp dupa cucerirea cetatii musulmane Granada, cei doi monarhi i-au dat finantarea solicitata. In august 1492 a plecat din Spania insotit de trei corabii. Contrar opiniei populare, corabiile Ni a si Pinta, nu aveau oficial acest nume. Prima se numea Santa Clara, iar Ni a era doar o porecla provenita de la numele lui Juan Ni o de Moguer, propietarul corabiei. Numele oficial al celei de-a doua nu e cunoscut. Pinta era tot o porecla si insemna cea vopsita . Dupa o calatorie de 36 de zile, Columb si o parte a echipajului au pus piciorul in Bahamas, proclamand noul teritoriu parte a Spaniei. Acolo au dat peste niste bastinati pasnici, timizi la inceput dar cu care au reusit sa faca un schimb comercial de margele colorate, bumbac, papagali si sulite. Ochiul agil al spaniolilor a remarcat imediat faptul ca indienii dispuneau de aur. Columb...