S-a întâmplat în 28 august 1749
S-a intamplat in 28 august 1749 was first posted on august 28, 2020 at 1:11 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 28 august 1749: S-a nascut, la Frankfurt pe Main, Johann Wolfgang von Goethe. Johann Wolfgang Goethe, innobilat in anul 1782 (n. Frankfurt am Main d. 22 martie 1832, Weimar) a fost un poet german, ilustru ganditor si om de stiinta, una dintre cele mai de seama personalitati ale culturii universale.
S-a nascut la Frankfurt pe Main ca fiu al lui Johann Kaspar Goethe (1710 1782), inalt functionar de stat, si al Catharinei Elisabeth Textor (1731 1808). Relatia lui Goethe cu parintii nu a fost fara conflicte.
Cu exceptia surorii sale nascute la 7 decembrie 1750, Cornelia Friderike Christiana, ceilalti frati toti au murit timpuriu. In anul 1758 tanarul Goethe s-a imbolnavit de variola.
Din anul 1756 pana 1758 a frecventat o scoala publica. Un rol esential in educatia religioasa luterana includea lectura Bibliei si duminica slujbele la biserica. Primind o educatie aleasa, a studiat desenul, muzica (pianul si violoncelul), scrima, calarie, literatura germana si universala, limbi straine vechi si moderne (greaca veche, latina, ebraica, italiana, franceza si engleza). Prima indoiala in credinta, Goethe a avut-o in anul 1755 cu ocazia cutremurului din Lisabona: Dumnezeu i-a pedepsit la fel pe cei nevinovati ca si pe cei vinovati.
Educatia religioasa pe care a primit-o in Frankfurt de la Johann Philipp Fresenius, un prieten al familiei si mai tarziu de la unchiul lui, preotul Johann Friedrich Starck, nu i-a prea placut: Protestantismul Bisericii care ne-a fost predat, a fost doar o singura moralitate uscata; la un discurs intelept nu s-au gandit, si doctrina nu era pentru inima, nici pentru suflet. Numai ocupatia cu Vechiul Testament, mai ales de povestile de Patriarhi Avraam, Isaac si Iacob i-au sugerat imaginatiile. Atitudinea sa fata de Biserica si dogma crestina, a ramas pana mai tarziu distantata si chiar ostila.
De timpuriu, a inceput Goethe sa iubeasca literatura, la care avea acces prin vasta biblioteca de circa 2000 de volume a tatalui sau. Fascinat era si de teatru, in casa parinteasca anual se prezenta un spectacol de teatru de papusi. Din anul 1759 pana 1761 (in timpul Razboiului de sapte ani), in timp ce Frankfurtul era ocupat de trupele franceze, in casa parinteasca era gazduit un ofiter francez. Prin acesta si trupei de artisti care il insoteau, Goethe a avut primul contact cu teatrul frantuzesc. In anul 1763 a asistat la un concert al tanarului Mozart, care atunci avea sapte ani.
La indemnul tatalui, in toamna anului 1765, Goethe incepe sa studieze Dreptul la Universitatea din Leipzig de care nu prea era incantat, dar pe care il termina in anul 1768. Mai intai Goethe trebuia sa se adapteze hainelor si manierelor, stilului elegant de viata, pentru a fi acceptat de noii concetateni. In acest timp o placere pentru el era, participarea la cursurile lui Christian Gellert, un poet si filosof etic iluminist. De asemenea participa si la cursurile de desen ale pictorului si sculptorului Adam Oeser,directorul Universitatii din Leipzig. In acest timp scrie primele poezii, Neue Lieder (Cantece noi ), patrunse de un lirism puternic si elevat, precum si o comedie intitulata Die Laune des Verliebten (Capriciul indragostitului ). El vizita teatrul, asistand la spectacole sau petrecea serile cu prietenii la bere. Aici are si prima deziluzie sentimentala, in iubirea neimpartasita de Anna Katharina Sch nkopf care dupa doi ani, este de comun acord desfiintata. Acest eveniment l-a inclus in comedia Die Mitschuldigen (Vinovatii ), scrisa la intoarcerea lui acasa. Un an si jumatate, perioada de refacere dupa deziluzia sentimentala in care o prietena a mamei sale, Susanne von Klettenberg ii aducea la cunostinta conceptul pietetic al Herrnhuter Br dergemeine, o derivatie a Bisericii Protestante, Goethe se ocupa cu misticismul, alchimia si cercetarea sufletului.
Refacut sufleteste, la presiunile tatalui, Goethe se transfera in anul 1770 la Universitatea din Strasbourg unde isi continua studiile juridice. Aici in Alsacia, care este si regiunea cu mult drag descrisa mai tarziu, il intalneste pe filozoful Herder, teoreticianul miscarii Sturm und Drang (Furtuna si Avant ), care va avea un rol hotarator in dezvoltarea intelectuala ulterioara a tanarului Goethe. De la acesta va invata sa perceapa lumea ca pe o imensa totalitate in care fizicul si spiritualitatea sunt indivizibile: Nu arborii genealogici si razboaiele sunt importante, ci numai devenirea si existenta popoarelor, vizibile in Vechiul Testament, Homer, mituri si povesti. Tot Herder a fost cel care i-a atras atentia asupra puterii de expresie a unor autori in limba lor originala, cum ar fi Homer, Ossian si Shakespeare, dar si a poeziei populare, dandu-i prin aceasta un impuls decisiv in dezvoltarea sa ca poet.
Cu ocazia unei calatorii in Sessenheim, tanarul Goethe a ajuns intr-o casa parohiala ospitaliera unde s-a indragostit de fiica pastorului, Friederike Brion. Poeziile pe care i le-a dedicat, care mai tarziu au fost numite Sesenheimer Lieder (printre care Willkommen und Abschied, Mailied, Heidenr slein) au fost prin puterea lor expresiva inceputul revolutionar al unei epoci lirice noi (der revolution re Beginn einer neuen lyrischen Epoche). In vara anului 1771 Goethe si-a sustinut disertatia juridica. Nu i-a fost aprobata deoarece continea opinii contrare doctrinelor bisericii.
La sfarsitul lunii august 1771 a primit la Frankfurt o licenta de avocat. Dorea sa devina activ in sensul progresiv al legilor umane. Deja in primul sau proces, fiind mai certaret, a primit o dojana, experienta dupa care si-a pierdut dorinta de a mai exercita aceasta profesiune. Cu acest proces, doar dupa cateva luni de profesare s-a incheiat cariera lui de avocat, chiar daca firma lui a mai existat inca 4 ani, pana la plecarea lui in Weimar. In aceasta perioada Goethe se afla in legatura cu Darmst dter Kreis , un cerc literar de iluministi, format in jurul filozofului Herder, unde mai sunt de amintit Johann Georg Schlosser (mai tirziu cumnatul lui) si Johann Heinrich Merck.
Pe tanarul Goethe, de asemenea il urmareau din nou planurile literare.
De data aceasta, tatal lui nu avea nicio obiectie, ba chiar il ajuta. Scrie un eseu asupra arhitecturii germane (Von deutschen Baukunst) si un studiu asupra dramelor lui Shakespeare. In aparenta dezordine a arhitecturii gotice ca si in teatrul scriitorului englez, Goethe descopera acea unitate tipica a geniului cu natura, fiecare cu legi proprii.
In aceasta perioada, scrie drama intitulata G tz von Berlinchingen, prelucrare a unei povesti scrise dupa o carte care descrie viata unui cavaler de jaf, G tz von Jagsthausen, din timpul razboaielor taranesti germane. Aceasta piesa de teatru, prezentata pe o scena facuta singur, ca in copilarie, va avea mare succes. Aceasta a fost prima drama germana moderna si a deschis calea teatrului istoric popular.
Din munca neplatita la o revista literara, publicata de Schlosser si Merck, Goethe nu putea trai si, in luna mai 1772 se pleaca, pentru terminarea studiului de drept, ca practicant la judecatoria regala in Wetzlar. La logodna lui Kestner cu Charlotte Buff (numita Lotte ), Goethe se indragosteste de aceasta si cei doi pareau a fi de nedespartit, pana ce Kestner a avut o discutie aprinsa si hotaratoare cu Goethe. In aceeasi noapte, Goethe a fugit la Frankfurt, unde se stabileste definitiv, dar fiind tot timpul in calatorii. La o vizita in Koblenz la Sophie von La Roche, Goethe se indragosteste de fiica ei Maximiliane (care mai tarziu se casatoreste cu Peter Anton Brentano), si asa reuseste sa o uite pe Lotte. Merck forteaza ca piesa G tz von Berlichingen [20] sa fie prelucrata intr-o versiune noua si publicata. In cele din urma, piesa a fost publicata in propria editura a lui Merck. Aceasta a avut un succes senzational, rezultand si in tipariri false, ceea ce pe Goethe l-a facut deodata celebru.
In corespondenta sa cu Kestner, Goethe afla de sinuciderea lui Karl Wilhelm Jerusalem, un secretar din Wetzlar si prieten al lui Goethe, de care sunt legate evenimentele in romanul sau: Die Leiden des jungen Werther (Suferintele tanarului Werther ). In acest roman, Goethe asociaza si intimplarile sale cu Charlotte Buff. Romanul a dus la o anumita Werther-isterie pe plan european. Se raportau sinucideri stil Jerusalem . Cartile G tz si Werther, oricat de diferite erau, marcau un inceput nou al literaturii germane. Revolta individualista a poetului impotriva legilor morale ale societatii intr-un stil plin de incarcatura emotiva, a consemnat consacrarea lui Goethe ca reprezentant de frunte, necontestat, al miscari literare Sturm und Drang.
Timp de cincisprezece ani, initiata la Strassburg si continuata pana la plecarea la Weimar, productia lirica a lui Goethe a fost prestigioasa, de o varietate intinsa, de la ingenuitatea populara din Heidenr slein(Macesul ) pana la gratia de salon din ciclul Kleine Blumen, kleine Bl tter (Flori marunte, frunze mici ). In acest timp a inceput sa lucreze la primele versiuni ale lucrarii sale Faust (asa-zisul Urfaust), care cuprinde printre altele cantecele lui Gretchen . In 1772 la Frankfurt, publica drama Prometheus, satira G tter, Helden und Wieland (Zei, eroi si Wieland ), etc.
In iarna anului 1774, Goethe face cunostinta cu Lili Sch nemann, o tanara incantata, plina de viata, care era fiica unui bancher din Frankfurt. Goethe era atat de entuziasmat de aceasta tanara, incat i-a dedicat rolul principal in drama Stella si in muza Hermann und Dorothea. Ajuns din nou in Frankfurt, Goethe a fost vizitat de Karl August von Sachsen care i-a propus sa devina sfatuitor in serviciile de conducere ale acestuia. La 7 noiembrie 1775 Goethe ajunge la Weimar, unde in primele luni isi petrece timpul cu petreceri, nebunii de toate tipurile etc., dar va folosi ocazia sa ii faca o vizita in Leipzig lui K thchen (Anna Katharina Sch nkopf), casatorita Kanne.
In primavara anului 1776 a inceput (neoficial) sa participe la intalnirile consiliului. In luna iunie a aceluiasi an, in ciuda opozitiei celorlalti ministri si functionari, Goethe a fost numit ministru (Geheimer Rat) al printului Karl August cu drept de vot in Consiliul de Ministri. De timpuriu Goethe a gasit in Anna Amalia, mama ducelui cu care curand a devenit un prieten apropiat, un aliat.
In luna octombrie a aceluiasi an, Goethe s-a impus ca Herder sa devina consilier consistorial superior la Weimar, oras fata de care simtea o veche afinitate. Goethe o intalneste la Weimar pe Charlotte von Stein, o curteana a ducesei Anna Amalia. Fiind prietena apropiata a lui Goethe, a familiei Herder si a lui Schiller, a influentat puternic viata si lucrarile acestora. Cu toate ca doamna Stein avea sapte copii si era cu sapte ani mai in varsta ca Goethe, el se indragosteste de ea, iubire documentata in peste 1.700 de scrisori.
In mai 1778 in timpul unei calatorii de oficiu la Ilmenau cu Ducele Carl-August spre Berlin, Goethe descopera prezenta unei mine vechi de argint si spera ca comorile acesteia sa rezolve dificultatile financiare. Astfel geologia si mineralogia au devenit ocupatii placute ale lui. In anii 1780, Goethe a inceput sa se ocupe de biologie, anatomie si modul de formare a florei si faunei. Goethe locuieste sase ani in casa de vara in parcul de linga Ilm, pe care ducele i-o daruise. Acesta i-a inchiriat, pentru reprezentare, in anul 1782 o casa mare din oras. Din toamna anului 1789 pana in vara anului 1792, Goethe nu mai avea voie sa locuiasca cu Christiane Vulpius in acea casa. In Weimar in preajma anul 1780 Goethe este primit in organizatia francmasona. In aprilie 1782 ducele ii ofera o diploma de nobil, pentru ca Goethe sa nu mai trebuiasca sa stea deoparte la ocaziile oficiale. 1783 primeste ordinul: Illuminatenorden (Ordinul...