S-a intamplat la 26 octombrie 1991: Are loc, in Parcul Carol din Bucuresti, ceremonia de reinhumare a osemintelor Eroului Necunoscut, pe vechiul amplasament al Mormantului Eroului Necunoscut (acest edificiu comemorativ, similar celor realizate de majoritatea tarilor europene dupa prima conflagratie mondiala, a fost inaugurat in 1923; in anul 1957 osemintele au fost mutate de la []The post S-a intamplat la 26 octombrie 1991 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat la 26 octombrie 1991 was first posted on octombrie 25, 2020 at 11:41 pm. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat la 26 octombrie 1991: Are loc, in Parcul Carol din Bucuresti, ceremonia de reinhumare a osemintelor Eroului Necunoscut, pe vechiul amplasament al Mormantului Eroului Necunoscut (acest edificiu comemorativ, similar celor realizate de majoritatea tarilor europene dupa prima conflagratie mondiala, a fost inaugurat in 1923; in anul 1957 osemintele au fost mutate de la Bucuresti in Mausoleul de la Marasesti, pentru a face loc panteonului comunist). Ideea identitatii unui simbol al eroismului national a izvorat din dorinta de a imortaliza pe cei care s-au jertfit in primul razboi mondial si isi are punctul de plecare, se pare, in Belgia. Prin hotararea Parlamentului francez din 1920, soldatul necunoscut francez din Primul Razboi Mondial a fost inmormantat la 28 ianuarie 1921, sub Arcul de Triumf. La data de 22 octombrie 1922, Parlamentul francez declara ziua desemnarii Soldatului Necunoscut francez ca sarbatoare nationala. Ca o coincidenta, fara nicio legatura cu cele ce se petreceau in Franta, in Anglia avea loc o ceremonie identica, de inhumare a simbolului eroismului englez, adus de pe fostul front franco-belgian si inmormantat in Catedrala Westminster. Exemplul acestor tari a fost urmat de Portugalia, Italia si SUA. In anul 1921, sub impulsul consacratei traditii occidentale, si in Romania s-a adoptat ideea alegerii unui erou necunoscut, ca simbol unic de omagiere a jertfei si eroismului national. Pentru aceasta a fost constituit, sub presedintia generalului Gorski, sub-sef al Marelui Stat Major si Secretar General al Ministerului Apararii Nationale, un comitet care avea drept sarcina studierea chestiunii aducerii Eroului Necunoscut, prevazandu-se inca de atunci ca Marasestii, locul grelelor lupte din vara anului 1917, sa fie localitatea de desemnare a eroului (ostasului) necunoscut. Ministerul Apararii Nationale a cerut Societatii Mormintele Eroilor Cazuti in Razboi , organizatie infiintata din initiativa sa si a Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Romane, in baza Decretului-Lege nr.502, din 27 februarie 1919, si a Ordinelor Ministerului de Razboi nr.3.790 si 4.256 din anul 1919, sa studieze urgent alegerea unui Erou Necunoscut si sa se faca propuneri in aceasta privinta.

Este de retinut ca, in baza Decretului-Lege din 22 aprilie 1920, s-a hotarat ca serbarea anuala pentru comemorarea eroilor cazuti in razboi sa se faca in ziua Inaltarii Domnului Iisus Hristos, care a fost decretata ca Sarbatoare Nationala.

Ministerul Apararii Nationale, impreuna cu ceilalti factori responsabili ai tarii, prin Programul dat publicitatii la 11 mai 1923, hotarau ca data desfasurarii funeraliilor nationale sa fie 14-17 mai, iar in privinta locului inhumarii Eroului Necunoscut, se opta pentru terasa Cuza Voda din fata Muzeului Militar National amplasat in Parcul Carol.

Pentru stabilirea Eroului (Ostasului) Necunoscut se preciza alegerea acestuia dintre cele zece sicrie aduse la Marasesti, din locurile in care luptele au fost mai crancene: Rasovita (jud. Gorj) de pe frontul de la Jiu, Balaria (jud. Vlasca) pentru luptele date in apararea Bucurestiului, Azuga (jud. Prahova) pentru luptele duse in vederea apararii Vaii Prahovei, Topraisar (jud. Constanta) de pe frontul Dobrogei, Marasti, Marasesti, Oituz si Targu Ocna (jud. Bacau) de pe frontul Moldovei, Chisinau (Basarabia), Ciucea (jud. Cojocna) de pe frontul transilvanean. In scopul desemnarii Eroului (Ostasului) Necunoscut au fost facute sondaje in liceele militare din Iasi, Craiova, Chisinau si Manastirea Dealu, fiind ales cel mai bun elev (orfan de razboi), in persoana elevului Amilcar Sandulescu, din clasa I a Liceului Militar D.

A.

Sturdza din Craiova. Acesta era nascut in localitatea Madulari, comuna Beica, jud. Valcea, la 20 februarie 1911, fiind al treilea copil al familiei invatatorului Constantin Sandulescu si al Mariei Sandulescu. La data de 14 mai 1923, dupa incheierea Te Deum-ului in Biserica Buna Vestire din Marasesti, elevul Amilcar Sandulescu a ales Eroul (Ostasul) Necunoscut, oprindu-se in dreptul sicriului nr.4, pe care a pus mana, exprimandu-se cu cuvintele: Acesta este tatal meu . Ingenunchind s-a rugat: Doamne, Dumnezeul meu, ai in paza pe toti eroii neamului, si pe tatal meu () .

La solemnitate au participat ministrul de razboi, generalul de divizie Gheorghe Mardarescu, IPS Mitropolitul Moldovei, Pimen, Episcopul de Roman, Niculescu, Episcopul Militar de Alba Iulia, Iustinian Teculescu. Lor li s-au mai adaugat generali, ofiteri si militari in termen, prefectii de Putna, Tecuci si Bacau, deputatul Florea Eftimescu s.a. Osemintele ostasilor necunoscuti depuse in cele noua sicrie au fost inhumate in Cimitirul din Marasesti. Spre seara, cortegiul, alcatuit din intreaga asistenta, a condus sicriul Eroului Necunoscut la gara Marasesti, intr-o trasura trasa de sase cai. In dimineata zilei de 15 mai 1923, ora 07.00, trenul-cortegiu purtand vagonul-platforma cu sicriul Eroului Necunoscut, acoperit cu tricolorul tarii, incadrat de doua platforme pline cu coroane de flori, a fost tras in fata peronului garii Marasesti. Cetatenii si scolarii din localitate au depus flori proaspete. Episcopul militar IustinianTeculescu, impreuna cu prefectul Georgescu si cu diaconul Zamfirescu au oficiat slujba religioasa. Fanfara Regimentului 50/60 Infanterie Focsani a intonat marsul Pentru General si trenul a pornit spre Bucuresti. In garnitura trenului au fost incluse si vagoanele necesare garzilor de onoare ale drapelelor, clerului, ofiterilor si militarilor in termen care insoteau Eroul Necunoscut. Trenul mortuar a oprit in fiecare statie de pe traseu, poposind mai mult in garile principale, unde s-au oficiat slujbe religioase si s-au depus coroane de flori, fara a se tine cuvantari: Focsani (25 minute), Ramnicu Sarat (25 minute), Buzau (25 minute), Ploiesti (55 minute). Garnitura a ajuns la Bucuresti la ora 16:00, fiind intampinata, intr-o atmosfera de mare sarbatoare, de catre autoritati, cler, elevi, invalizi, orfani, vaduve de razboi, garzi de onoare. Sicriul a fost depus la Biserica Mihai Voda (situata pe dealul cu acelasi nume), pentru pelerinajul publicului, pe intreaga durata a zilei de 16 mai.

In ziua de 17 mai, fiind ziua Inaltarii Domnului Iisus Hristos, inscrisa in calendarul Crestin Ortodox, pe intreg teritoriul tarii se serba Ziua Eroilor. Dis-de-dimineata, un public numeros a umplut strazile capitalei, indreptandu-se spre Biserica Mihai Voda , pentru a insoti cortegiul cu Eroul Necunoscut spre locul de...